HAOS ZBOG FILMA: Policija PREKINULA projekcije “DŽOKERA”, iz sale IZVEDENA DECA

U Grčkoj je izbila široka polemika jer je policija prošlog vikenda izvela maloletnike iz dva bioskopa u Atini, u kojima se prikazuje američki "blokbaster" "Džoker" (Joker) koji nosi oznaku "Samo za odrasle", a roditelje je upozorila da mogu biti kažnjeni.

Beta

Ministarstvo kulture je supilo u javnu polemiku s Ministarstvom unutrašnjih poslova jer je, po medijima, policija iz dva bioskopa izvela desetak maloletnika, mahom između 14 i 16 godina, dok su gledali film Toda Filipsa, dobitnika “Zlatnog lava” na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu.

U središtu kontroverze je strah od posledica gledanja scena nasilja na decu.

Do intervencije policije je došlo po prijavi dveju službenica Ministarstva kulture koje su se zatekle u bioskopima, navodi se u saopštenju policije.

Sedam tinejdžera je iz jednog od bioskopa odvedeno u policijsku stanicu, gde su roditelji pozvani ili dovedeni da ih preuzmu, uz najavu da će protiv njih biti podnete prekršajne prijave zbog zapostavljanja maloletnika.

Policija nije dala više informacija o ostala tri maloletnika kojima je naređeno da napuste drugi bioskop.

Dve žene koje su pozvale policiju, a rade u Nacionalnoj komisiji koja kategorizuje filmove, posebno vodeći računa o tome da li ih mlada publika može gledati, “premašile su svoja ovlašćenja”, izjavila je danas na posebnoj konferenciji za štampu ministarka kulture Lina Mendoni.

“One nisu na to upozorile svoje nadređene ili Ministarstvo”, dodala je ministarka i najavila istragu i “mere” protiv dveju službenica.

U Grčkoj je “Džoker” zvanično zabranjen za gledaoce mladje od 18 godina.

Po zakonu iz 2010. godine, vlasnici bioskopa su odgovorni ako maloletnik gleda film zabranjen mlađima od 18 godina i može biti kažnjen do 10.000 evra. Ali takvih kontrola je do sada bilo malo, a danas se povela polemika i o sistemu prodaje karata i provere uzrasta kupaca.

Otkriven u nekoliko grčkih medija, taj slučaj je izazvao nemir i stvorio pometnju uz žučnu polemiku na društvenim mrežama gde je nova, desničarska vlada, optužena za “cenzuru”.

Mnoge opozicione stranke su osudile intervenciju policije kao “nesrazmernu”, a drugi analiziraju da li je po prijavi trebalo da dođe interventna jedinica policije – kako se dogodilo na bar jednom mestu, ili neka druga.

Kritikovan kao politički odgovoran za policijsku intervenciju, ministar za zaštitu građana – kako se u Grčkoj naziva resor unutrašnjih poslova, Mihalis Hrisohoidis se javno distancirao od postupka policije, i danas na “Tviteru” najavio da će “večeras sa (svojim) sinom od 15 godina gledati ‘Džokera'”.

Film se bavi preobražajem depresivnog komičara koga društvo zlostavlja, te se pretvara u nasilnika, “arhineprijatelja ‘Betmena'”. Krajem septembra, kada je u Los Anđelesu bila svetska premijera tog filma koji je među najuspešnijima po zaradi, tamošnja policija je najavila povećano prisustvo oko bioskopa.