HIT MEĐU RODITELJIMA: Da li ste čuli za PRENOSIVI KREVETAC za bebe? Evo šta sve treba da znate ako se odlučite da ga kupite

Bebe puno spavaju, a ponekad se roditelji nalaze u situaciji da nemaju uvek pristup uobičajenom krevecu za bebe. Ako posećujete prijatelje ili porodicu preko vikenda ili putujete, trebaće vam neko udobno i sigurno mesto za spavanje za vašu bebu - to mesto mogu da budu i prenosivi kreveci.

Pixabay.com

Oni su zgodni kada putujete ili posećujete prijatelje i porodicu, ali kako odabrati najbolji prenosivi krevetac za bebe?

Kakva je razlika između prenosivog i običnog kreveca?

Prenosivi kreveci su posebno dizajnirani da se koriste za bebu kada nije dostupan običan krevetac. Napravljeni su od četiri platnene ili mrežaste stranice, sa dušekom koji se može skinuti, i po mogućnosti preklopiti za prevoz.

Može li se prenosivi krevetac koristiti za stalno?

Pixabay.com

Ovde su mišljenja podeljena. Dok jedna grupa stručnjaka tvrdi da su prenosivi kreveci pogodni samo za povremeno korišćenje i da je standardni krevetac mnogo bolji izbor za svakodnevno spavanje, postoje i oni koji se zalažu za prenosive krevece (ovde se naravno misli na čvršće modele i u kombinaciji sa pravim dušekom, a ne sklopivim).

Klasični kreveci su generalno izdržljiviji od prenosivih kreveca i mogu da traju duže jer su izrađeni od izdržljivijih materijala. Sa druge strane, postoje i varijante prenosivih kreveca koji su izrađeni od solidnih materijala i ako se ne koriste jako često za putovanja (tj. ne sklapaju se i rasklapaju konstantno) i ovi kreveci mogu da potraju duže.

Smatra se da prenosivi kreveci ne mogu da izdrže težinu prosečnog dvogodišnjaka, dok u običnom krevecu (posebno onim krevecima koji se mogu transformisati u krevet) dete može da spava do navršene tri ili četiri godine.

Standardni kreveci su viši od zemlje nego prenosivi kreveci, tako da ne morate toliko da se savijate da biste uzeli dete. Nakon što uvučete i izvučete tešku bebu iz nisko postavljenog kreveca, vaša leđa vam neće biti zahvalna. Međutim, prenosivi kreveci imaju dodatak za manje bebe zahvaljujući kojem se bebe nalaze na višem položaju tako da je lakše da se uzmu i ponovo spuste u krevetac.

Veća deca već imaju potrebu da sama izađu iz kreveca što im je olakšano u slučaju prenosivog jer ovi kreveci obično imaju jednu stranicu koja se može otkopčati i kroz koju dete može bezbedno da ispuzi napolje.

Šta su mali putni kreveci?

Mali putni krevecu su vrlo lagani, lako se sklapaju i kompaktni su za transport. Neki su po stilu slični većini drugih prenosivih kreveca, ali su lakši i kompaktniji (trebalo bi da nisu teži više od 6 kilograma). Oni mogu biti vrlo korisni kada putujete, idete na kampovanje ili na izlet, ali se ne preporuču za dugotrajno korišćenje. Ovo su putrni kreveci u punom smislu te reči.

Koje karakteristike bi trebalo da ima prenosivi krevetac?

Kod prenosivih kreveca, kao uostalom i kod običnih prvenstveno se mora voditi računa o bezbedonosnom faktoru. Potražite modele za koji je potvrđeno da ne nose rizike po bezbednost i koji ne ugrožavaju život deteta.

Kada jednom nabavite krevetac, važno je da pažljivo pročitate uputstvo za upotrebu, jer se neki rizici mogu izbeći ili umanjiti ako se poduzmu posebne mere opreza. Na primer, neki prenosivi kreveci nose bezbednosne rizike kada se koriste na primer pored bazena i na otvorenom, dok su u zatvorenom prostoru potpuno bezbedni.

Evo nekih opštih stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom kupovine prenosivog kreveca:

Dobra ventilacija

Svaka strana bi uglavnom trebalo da bude napravljena od mrežastog materijala koji je prozračan i koji se proteže sve do poda kreveca.

Težina je bitna

Ne koristite prenosivi krevetac ako je vaše dete teže više od 15 kilograma.

Dobar dizajn

Unutrašnje površine ne bi smele da imaju izbočina i druge delove koji bi mogli da štrče. Ovo je važno da bi se izbegle povrede glave prilikom prevrtanja u krevecu, a i da deca ne bi mogla da ove delove koriste kao uporište za penjanje iz kreveca.

Ne sme biti praznina

Dušek bi trebalo da bude dovoljno čvrst i da čvrsto ulegne. Ne bi smelo da bude ikakvih praznina pored dušeka niti da postoji mogućnost da ga dete pomera ili podiže sa svog mesta.

Čvrsta osnova

Na donjem delu kreveca bi moralo da postoje dva mehanizma za zaključavanje da spreče slučajno urušavanje i zatvaranje kreveca. Pod kreveca ne bi smeo da propada. Ovo ćete lako proveriti, potrebno je samo da šakom pristisnete bazu i da vidie da li je dovoljno čvrsta. Ako koristite prenosivi krevetac koji nema čvrstu podlogu, obavezno ga koristite na ravnom podu, a ne na neravnoj površini koja bi mogla da iskrivi oblik dušeka.

Lak prilaz kada spuštate i uzimate bebu

Što je lakše bebu postavljatii spuštati u krevetac, to je bolje. Ne želite da se dodatno mučite kada ste iscrpljeni i kada imate umornu, uplakanu bebu na rukama.

Birajte sklopive krevece koji nisu preteški

Uprkos reči prenosivo, mnogi sklopivi kreveci mogu da budu zaista teški, te je težina bitan faktor kada odabirate krevetac, pogotovo ukoliko planirate da ga koristite za česta putovanja sa decom. Samo pakovanje je takođe bitno. Vidite da li je tepko sklopiti ga, koje su dimenzije kada je krevetac sklopljen i obavezno ga podignite i pokušajte da ponesete krevetac da biste stekli osećaj da li je moguće da ga nosite udobno.

Kompaktno

Proverite koja je veličina kreveca kada je spakovan. Želećete da ga odložite do sledeće avanture, pa odaberite onaj koji će odgovarati što gepeku, što kasnije vašem ormaru u kojem ćete uskladištiti krevetac kada ga ne koristite.