Hit u svetu – “PRIRODNI KONCEPT” UREĐENJA DOMA: 5 saveta da iz temelja promenite stan i unesete DAŠAK SREĆE u svaku prostoriju

Poslednjih godina je sve popularniji prirodni koncept u uređenju domova, što se odrazilo na enterijere širom sveta, kako poslovne tako i na privatne. Ipak, u uređenju domova “u skladu sa prirodom” ima nešto više od pukog trenda, budući da priroda nikada neće biti samo prolazna moda. Njoj se uvek vraćamo, a ona nas uvek nadahnjuje.

Biljke
Pixabay.com

Prvo su dizajneri enterijera, a kasnije i vlasnici domova počeli da razmišljaju ekološki, ali i da uvode elemente prirode u enterijere, a rezultat su opuštajući, lepi i udobni prostori koje verovatno ne biste menjali ni za kakva druga rešenja.

#1 Primenite dekorativne zidne panele sa elementma prirode

O tome koliko dekorativni zidni paneli sa mahovinom ili drugim biljkama obogaćuju prostor, naučio nas je biophilic design enterijera, a dobra vest je da imate niz mogućnosti da ovako nešto implementirate i u svoj dom. Dekorisanjem jednog dela zidne površine na ovaj način, postižete više od estetskih efekata.

VIše puta je dokazano da nijanse zelene boje najbolje prijaju ljudskom oku, odnosno da su “najlakše” jer ne odvlače pažnju, a istovremeno deluju blago i relaksirajuće na osobe koje su u prostoriji. Ovakav element posredno utiče na pozitivnu energiju, nervnu staloženost, bolje raspoloženje i umanjivanje stresa.

Savremeni paneli ove vrste su dizajnirani tako da zahtevaju minimum vašeg vremena za instalaciju i održavanje, a kako savršeno udovoljavaju i estetskim kriterijumima, verovatno ne postoji razlog da ih ne postavite u svoj dom.

#2 Obogatite prostor saksijskim cvećem

Sobne biljke
Pixabay.com

Da li ste nekada primetili koliko saksijsko cveće ume da napravi razliku u pogledu atmosfere i energije prostorije? Malo je potrebno da vaš dnevni boravak oživi, a sve što treba da uradite je da postavite cveće na nekoliko mesta. Što je cveće zelenije, bujnije i veće, prostorija će više delovati kao da zaista diše, a nema sumnje da ćete se vi i vaši ukućani osećati lepše.

Ovo je još jedno rešenje koje ne zahteva mnogo ulaganja, a kada je reč o održavanju biljaka, potrebno je samo da se informišete u cvećarama o njihovim glavnim karakteristikama koje diktiraju način nege i zalivanja. Verujemo da vam ovo neće pasti teško, s obzirom na efekat koji dobijate unošenjem zelenila u dom.

#3 Drveni elementi

Drvo je nepravedno stavljeno u kategoriju demode materijala, a mi se nikako ne bismo složili s tim. Savremeni dizajneri enterijera čak preporučuju drvo kao vrlo praktično i lepo rešenje za dom, bilo da se odlučite na drvene detalje, ili veće površine u drvetu, na primer pod.

Koju god opciju da izaberete, ne možete pogrešiti, jer kvalitetno drvo znatno doprinosi tome da dom izgleda za nijansu skupecenije, a ujedno predstavlja najbolje od prirode što možete “preuzeti” i postaviti u svoje okruženje.

#4 Osvetljen prostor bez zavesa na prozorima

Lep dom sa elementima prirode sigurno ne zamišljate kao prostoriju u kojoj dominiraju senke i teške zavese. Naprotiv, ovako uređen dom bi trebalo da bude potpuno osvetljen, naročito ukoliko ste te sreće da su prozori postavljeni čitavom dužinom vaše prostorije.

Verovatno nema ništa lepše od prijatnog prirodnog osvetljenja tokom dana, a ukoliko smatrate da su zavese ipak potrebne, birajte lagane i svetle modele koji vam neće oduzeti dašak prirode koji bukvalno svakog dana na ovaj način može da uđe u vaš dom. Ovo posebno važi za odmove koji imaju lep pogled, ili pak razgranate krošnje pred prozorom. Lepšu i pristupačniju dekoraciju verovatno ne biste mogli osmisliti.

#5 Prirodni kolorit nameštaja i dekoracije

Biljke
Freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Kolorit je jedan od najvažnijih segmenata koji definišu dom, a na strani prirodi je srećom najveći deo paleta boja koje saloni nameštaja nude. Ipak, ako ste mislite da prirodni kolorit podrazumeva samo bež, braon i zelene nijanse, nešto ste propustili.

Unošenje jarkih boja u dom itekako može da oslika prirodu, pa žutom foteljom, crvenom vazom cveća ili plavim detaljima definitivno možete da unesete pravu prirodnu vedrinu u svoj enterijer.

Uz primenu samo nekoliko naših saveta, vaš dom će zračiti potpuno novom energijom, a vi ćete se osećati lepše i opuštenije u ovako uređenom ambijentu.

U vremenu kada je priroda često daleka i nedostupna stanovnicima velikih gradova, izuzetno je lepa vest da su se dizajneri enterijera i nameštaja konačno usredsredili na “unošenje prirode” u domove. Pristupačna, moderna i svakako prijatna rešenja su uvek najbolja, pa ne oklevajte da svoje omiljene prostorije presvučete u nove nijanse i detalje.