HOĆE LI OPTUŽNICA BITI PODIGNUTA? Evo šta se zapravo dešava sa slučajem Štajnfeld – Lečić

Nastavlja se prikupljanje dokaza.

printscreen

Predistraga u slučaju prijave glumice Danijele Štajnfeld, koja tvrdi da ju je pre devet godina silovao kolega Branislav Lečić i dalje traje. Kako naglašavaju iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, oboje su dali izjave u policiji i sada se nastavlja prikupljanje dokaza, kako bi se donela odluka o daljem toku postupka.

Upravo od validnosti tih dokaza zavisi da li će imati dovoljno elemenata da se protiv popularnog glumca podnese krivična prijava i započne istraga ili će se na slučaj staviti tačka.

Lečić je proteklog petka više od sedam sati bio u Policijskoj upravi Beograd, gde je pozvan na informativni razgovor. Po okončanju saslušanja, Tužilaštvo se oglasilo saopštenjem da je on u potpunosti negirao navode Štajnfeldove. Nešto kasnije i sam glumac je u video-poruci, koju je podelio na društvenoj mreži obznanio da je zadovoljan profesionalnošću policijskih službenika i zamenika tužioca, da je insistirao na poligrafskom ispitivanju i da ga je prošao.

Koliko je poznato, od priloženih dokaza, Tužilaštvo i policija raspolažu lekarskom dokumentacijom o tome da se Štajnfeldova lečila zbog trauma, koje je, kako tvrdi, imala posle incidenta sa Lečićem. Najvalidniji dokaz o tome da je neko žrtva silovanja jeste ginekološki izveštaj, ne stariji od dva dana od momenta tog gnusnog čina, kao i drugih lekara o konstatovanju povreda po telu, ukoliko je žrtva pružala otpor. U ovom slučaju tih nalaza nema.

Kao jedan od dokaza koji je Štajnfeldova priložila jeste i audio-snimak razgovora, koji je sa Lečićem vodila 2016. godine u jednom beogradskom restoranu.

Međutim, još nije poznato da li će on biti prihvaćen, jer, kako je nedavno izjavio advokat Tihomir Konstantinović, prvo se mora utvrditi da li je snimak autentičan. I da se pokaže da nije reč o montaži, kako naglašava Konstantinović, ako snimak nema neke konkretne činjenice, kao na primer da je primenjena sila, da je pružen otpor, da osumnjičeni prizna da je primenio silu, onda on ne može biti validan.

Proces zaceljenja je počeo 

U vreme dok je Lečić bio na informativnom razgovoru, Štajnfeldova je na svom instagram profilu postavila sliku na kojoj je u majici na kojoj piše: “Pitaj me o mom seksualnom zlostavljanju” i podelila objavu:

Armija ljudi je bila potrebna da danas nađem svoj mir. Kada sam progovorila, proces zaceljenja je počeo. Napravila sam ovu majicu i napisala ovu pesmu o kulturi zlostavljanja u kojoj i po kojoj živimo. Ako ti se nešto desilo, traži pomoć. Nađi osobu od poverenja, profesionalnu pomoć, SOS liniju i podeli svoju priču. To je put ka zaceljenju. Posvećujem ovaj čin mojoj terapeutkinji Beti. Majica je seksi, kao i moje postojanje.