Hoće li vam KRIZA U GRČKOJ uništiti letovanje?

Grčka kriza vidljiva je ove sezone naročito u turističkim mestima, pa i onima kao što je poznato letovalište Asprovalta u solunskojh regiji, gde su turiste dočekali neuređeni parkovi i plaže, zapušteni objekti, ali i više cene, prenosi "B92", a pišu agencije.

 

U Asprovalti, čije je plaže Evropska unija obeležila plavim zastavicama, kao najlepše i najurednije, tuševi na plaži su zarđali i neofarbani, kao i ljuljaške i klackalice na dečijim igralištima.

Nepokošena trava, brojni grafiti tamo gde ne bi trebalo da budu, pokvarene fontane, samo su deo slike ovog dela Grčke koju prenosi reporter Tanjuga. Da im nije lako, gvore i na desetine tabli u Asprovalti i susednim mestima do Stavrosa: Nea i Vrasna, na kojima se oglašava prodaja placeva, gotovo uz samo more, započetih i napuštenih objekata, od kojih su neki hotelskog tipa.

Prodaja je oglašena na grčkom, ali i na lošem srpskom jeziku. Gostiju iz Srbije ovde je trenutno najviše, dolaze autobusima preko turističkih agencija, ali i automobilima gotovo svih registarskih oznaka od Subotice do Vranja, Leskovca, doduše najviše iz Beograda i Niša.

Po apartmanima i vilama su istaknuta upozorenja na srpskom jeziku kako gosti treba da se ponašaju i koja pravila da poštuju. Srbi ovde ostavljaju značajna sredstva, oni koji su, kako su rekli Tanjugu, ovde česti gosti, tvrde da su cene u Grčkoj, vanpansionske, ove godine oko 50 odsto veće nego lane.

Ugostitelji ovu tvrdnju Srba ne potvrđuju, ali i ne negiraju, ali tvrde da su “Srbi nekada mnogo više trošili i ostvljali para nego sada”. Uz Srbe ovde ima, ali mnogo manje, Bugara i Makedonaca, a tek poneki automobil sa registarskim oznakama Austrije, Nemačke i Rumunije.

U Asprovlati kafa košta 2,5 evra, koliko i sladoled i zamrzivača, populrani “giros” je 2,60 evra, sokovi od tri do četiri evra, lubenice 0,40 evra, breskve jedan evro.