HORTENZIJE U SAKSIJI? Moguće je, ali samo ako poslušajte ova TRI SAVETA ZA NEGU

Uz tri laka koraka vaše cveće će zablistati!

hortenzije
Pixabay.com

Hortenzije izvorno potiču iz Severne Amerike, gde su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736.

Danas su mnogima omiljeno cveće, pa je leto ne zamislivo bez ovog cveta. Ovo raskošno cveće se može uzgajiti i u saksiji, na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. 

1. Vodite računa o veliči saksije

Ove biljke veoma brzo rastu, pa za godinu dana mogu značajno da uvećaju veličnu svog korena, a tako i drugih delova. Zato je važno da pripazite na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte držanje ovog cveća u plastičnim saksijama. Neka veličina saksije bude u skladu sa vrstom hortenzije, jer se njihova veličina kreće od pola pa više od dva metra.

2. Smestite ih u senovito područje

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti u senovito područje.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali im neće biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako nastojte da izbegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada stigne zima, premestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalivajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato je tokom najvećih letnih vrućina potrebno da ih zalivate ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspehom. Ove biljke imaju neverovatnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

TRI SAVETA ZA SAVRŠENE MUŠKATLE: Neka vaša terasa postane CVETNA OAZA preko celog leta