I POTREBA I MODNI DETALJ: Saveti kako da izaberete NAOČARE ZA VID koje najbolje idu uz vaše lice

Iako su naočare za vid medicinsko pomagalo, koje koriguje vid i olakšava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, mogu predstavljati i vrlo atraktivan aksesoar, te ih stoga treba pažljivo odabrati.

Pixabay.com

Mnogi su naočare za vid nosili u detinjstvu, a kasnije ih jednostavno izbegavali kada god je to moguće ili radije birali kontaktna sočiva. Međutim, danas su one potpuno u trendu, a zahvaljujući širokom izboru modela svako može naći odgovarajuće. Štaviše, postalo ih je popularno nositi, te redovno možemo videti poznate ličnosti kako se ni na televiziji ili javnim prijemima ne libe da ih ponesu.

Takođe, kako mogu biti vrlo neobične, elegantne, originalne, za mnoge su postale neodvojiv i detalj po kojem su prepoznatljivi. Ipak, naočare za vid se ne smeju nositi samoinicijativno kako se vid ne bi pogoršao. Prevashodno je nužno odraditi lekarski pregled, a tek nakon dobijanja precizne dioptrije i smernica za nošenje (neko treba da ih nosi stalno, dok su ponekad potrebne samo tokom čitanja i slično) izabrati model.

STAKLO I RAM

Osnovni element naočara za vid jeste staklo, odnosno optičko sočivo koje je izrađeno od stakla ili plastike. Iako je staklo lomljivije i ima veću težinu, plastiku je, sa druge strane, lakše ogrebati. Svakako, i jedna i druga opcija mogu posedovati antirefleksni sloj čime se poboljšavaju njihove performanse.

Izrađuje se prema nalazima lekarima, odnosno spram dioptrije i drugih specifičnosti korisnika, dok se njihov oblik uklapa sa izabranim ramom. Modernost naočara leži upravo u izboru rama, koji se mogu razlikovati prema oblicima, dezenima i bojama, a izrađuju od plastike ili metala.

Osim klasičnih pravougaonih, danas su vrlo popularni „mačkasti” ramovi, okrugli, potpuno prozirni, ramovi koji imaju samo držače – bez frontalnog dela, oni avijatičarskog oblika, a mogu biti krupni, uski, jarkih boja ili pak gotovo neprimetni, suptilni. Ram se u potpunosti može uklopiti u odevni stil, te biti vrlo moderan, retro, opušten, može odavati strog izgled ili biti elegantan detalj. Naposletku, najbitnije je da bude udoban, da prirodno naleže na nos i da je nošenje naočara prijatno i neosetno.

ODABIR MODELA

Izbor adekvatnih naočara za vid nikada nije jednostavan proces jer je dijapazon modela zaista širok. Stoga se moramo voditi nekolikim kriterijumima. Bitna je dioptrija jer ona nekada može usloviti i izbor rama, budžet koji možemo izdvojiti pošto su cene zaista šarolike, a pre svega lični ukus budući da naočare s vremenom postaju deo naše ličnosti. Međutim, bez obzira na to šta nam se dopada, nije svaki model namenjen svima, te ćemo tako sigurno isprobati bar nekoliko dok ne nađemo onaj koji nam najbolje pristaje.

Naočare za vid treba da budu izabrane i spram oblika glave i karakteristika lica, bilo da je okruglasto, duguljasto, četvrtasto, u obliku obrnutog trougla. Boja i dezen okvira, ukoliko nisu sasvim neutralni, treba da budu u saglasju i sa bojom očiju, nijansom kose i tenom kako bi predstavljali skladnu celinu sa licem.

Dakle, naočare su i estetski detalj koji umnogome može doprineti lepšem izgledu, dok neodgovarajući model može učiniti baš suprotan efekat.