IDEALAN RUČAK ZA DANE POSTA: Napravite rižoto na OVAJ NAČIN i oduševite ukućane (RECEPT)

Tipično prepun putera i sira, rižoto je dobro poznat po različitim varijacijama. Ovde smo smislili mnogo lakšu i potpuno posnu ili vegansku opciju!

pixabay.com

Rižoto može biti i posno jelo i to vrlo ukusno! Možete ga spremati i sa drugim provrćem po želji, ali mi smo za ovaj recept izabrali pečurke.

Sastojci:

  • 20 g suvih vrganja ili suvi mix šumskih pečurki
  • 1,2 l posnog bujona
  • 4 kašike biljnog putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 papričica ljuta, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • 250 g pečuraka (šampinjoni)
  • 250 g pirinča za rižoto
  • 125 ml belog vina
  • ½ male veze peršuna ili vlašca, sitno iseckanog

Način pripreme:

KORAK 1: Suve pečurke i bujon stavite u šerpu na jaku vatru da provri, a zatim smanjite vatru i držite na toplom.

KORAK 2: Zagrejte 2 kašike biljnog putera i ulja u širokom plitkom tiganju na srednjoj vatri i pržite luk 6-8 minuta ili dok ne omekša. Mešajte beli luk minut, a zatim dodajte šampinjone. Rehidrirane pečurke iz bujona procedite i dodajte i njih. Pržite 8-10 minuta ili dok ne omekšaju i ne porumene. Umešajte pirinač i premažite posnim puterom i uljem. Dodajte vino i dinstajte 2 minuta da se krčka i malo da uvri.

KORAK 3: Dodajte jednu kutlaču bujona, redovno mešajući dok ne uvri, pre nego što dodate sledeću kutlaču. Nastavite sa dodavanjem i mešanjem 20-25 minuta dok se većina bujona ne ukrčka.

KORAK 4: Sklonite sa vatre, umešajte preostale 2 kašike posnog putera i začinsko bilje u rižoto, pa ostavite poklopljeno 5 minuta pre serviranja.