IDEALNA DEKORACIJA ZA SVAKI DOM: Ova biljka ne zahteva mnogo svetlosti, a vazduh čini prijatnijim

Privlačna i bujna kućna paprat uneće u dom svežinu i dobro raspoloženje, a spada među ukrasno sobno bilje koje može preživeti zimu.

Pixabay.com

Iako postoji već milionima godina kao jedna od najstarijih biljaka na svetu, privlačnost i lepotu paprati uvek se iznova otkriva. 

Poznate su mnoge vrste paprati, a među najpoznatijima je kućna paprat (Nephrolepis exaltata), ukrasna sobna biljka koja osvaja svojim egzotičnim izgledom i tankim, paperjastim svetlozelenim listovima koji poput slapova padaju i stvaraju u kući ugođaj večnog proleće.

Prirodno stanište paprati je džungla, odnosno tropsko i suptropsko područje, a uprkos tome što zahteva specifične uslove kako bi rasla, bujala i opstala, ova nežna biljka uz pravilnu brigu i negu može preživeti i oštru zimu.

Također, paprat je potrebno redovno zalivati, a kada ćete je i koliko zalivati, to zavisi o relativnoj vlagi vazduha u prostoriji, temperaturi i veličini same biljke, dakle univerzalnog pravila za zalivanje nema. Pratite potrebe biljke i ubrzo ćete prepoznati kada ju je potrebno zaliti.

Osim u kupatilu, kućna paprat najsrećnija će biti u slabo osvetljenim prostorijama jer ona je biljka koja voli senku– u džungli živi u senci velikih biljaka daleko od direktnog sunčanog svetla.

Zbog toga je u kući stavite na esto gde neće biti izložena direktnom sunčevom svetlu– zimi najbolje na prozoru okrenutom prema istoku, a leti na prozor iz kojeg se pruža pogled na sever.

Osim što će vam ulepati svakodnevicu, kućna paprat pomoći će vam i da bolje spavate.

Naime, ta popularna sobna biljka bogata je esencijalnim uljima, flavonoidima i drugim korisnim tvarima koje deluju umirujuće na nervni sistem. Šarmantna zelena paprat može vam pomoći da se lakše nosite s posledicama stresa, a kao rezultat toga lakše ćete utonuti u san.

Najveći je neprijatelj delikatne paprati suvi vazduh, koji je u zimskim mesecima zbog grejanja teško izbeći. Poput svake biljke koja prirodno raste u džungli, paprat traži izuzetno mnogo vlage, što je najlakše postići tako da je svakodnevno prska, što je ujedno i najvažnije pravilo kod brige za kućnu paprat.

Pitate li se u kojoj je prostoriji paprat najbolje držati, odgovor je vrlo jednostavan i logičan – u kupatilu, gde vlage nikada ne nedostaje.