IDEALNA PRAZNIČNA TRPEZA: Šta se ovih dana mora naći na vašem stolu?

pixabay.com

Idealna prilika da vreme provedemo sa svojim najmilijima i uživamo u tradicionalnoj trpezi koja predstavlja zadovoljstvo za sve članove porodice.

Praznici su tu, znamo da ćemo vreme provesti u krugu porodice, a uz to ide i praznična trpeza. Evo nekoliko predloga:

HRSKAVE PLOČICE

Sastojci za testo: 300 gr brašna, 50 gr ovsenih mekinja, 50 gr raženih pahuljica, 2 kašičice kima, 1 kašičica soli, 1 kašičica sode bikarbone, 125gr margarina, 1 -2 dcl mleka.

Za premazivanje: 1 celo jaje i malo susama ili kima

Priprema: Sve suve sastojke dobro umesiti sa margarinom. Dodati mleko i napraviti glatko testo srednje tvrdoće. Testo podeliti na tri dela, zbog lakše obrade, i jedan po jedan deo rastanjiti na debljinu od 2-3 mm i seći ga na pločice, koje potom stavljati u tepsiju obloženu pek papirom, po želji premazati jajetom i posuti susamom, kimom, makom. Peći na 200 stepeni oko 10-15 minuta u zavisnosti od toga koliko želite da pločice budu hrskave.

OVSENE LEPINJICE

Sastojci: 100g sitnih ovsenih mekinja, 20g mlevenog lana, 2 jajeta, 250g feta sira (može bilo koji beli sir), soli prema ukusu, 1 kašičica praška za pecivo.

Priprema: Jaja umutiti viljuškom i dodati u ovsene mekinje pomešane sa praškom za pecivo i mlevenim lanom i sve lepo sjediniti. Sir usitniti viljuškom i umešati tako da se dobije ujednačena smesa. Posoliti prema ukusu. Lepinje oblikovati rukama i ređati na pleh obložen pek papirom. Ostaviti prostor između, jer će prilikom pečenja dodatno narasti. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene.

ČOKO – KIKIRIKI ŠTANGLICE

Sastojci: 40g ovsenih pahuljica, nekoliko urmi, 120 g putera od kikirikija, 1 kašika chia semenki, 3 kašike meda i 80g crne čokolade.

Priprema: Urme ostaviti u toploj vodi oko 5 minuta. Potom, sve sastojke osim ovsenih pahuljica, pomešati i lepo izblendati. Dodati i ovsene, pomešati sa smesom i samo kratko uključiti blender kako se ne bi u potpunosti usitnile. Smesu staviti na papir za pečenje. Peći 25 minuta do pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostaviti da se ohladi, iseći na komade kakvi vam odgovaraju i zatim preliti čokoladom po ukusu.

BANANA KEKSIĆI

Sastojci: 2 zrele banane i 100 gr sitnih ovsenih pahuljica

Priprema: Viljuškom izgnječiti banane i spojite ih sa ovsenim pahuljicama. Na papir za pečenje kašikom rasporediti smesu za keksiće i jednako ih oblikovati. Po želji se mogu posuti seckanim lešnicima ili drugim koštunjavim voćem. Peći ih na 200 stepeni oko 15 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Ostaviti ih par minuta da se ohlade.

Prijatno 🙂