IDETE NA KRAĆI, NEPLANIRANI ODMOR? Ovaj GRAD je idealna destinacija za vas

Bili ste vrlo vredni cele godine i dobili ste, za svoj trud, neplaniranih nekoliko dana slobodno.

Beč
Pixabay.com

Dopalo vam se da spojite sa vikendom, pa da se lepo opustite negde ali nemate ništa rezervisano. Popakovaćete se vi lako, ali muči vas pitanje – kuda?

Za te brže isplanirane destinacije, Srbi se odlučuju za austrijsku prestonicu – Beč. Vrlo lako dolazite do rezervacije nekog bečkog apartmana i već ste stigli, jer je prednost  Beča što nam je blizu.

Čim ste stigli u vaš apartman u Beču, primetili ste da je opremljen svim elektronski aparatima, ima potpuno opremljenu kuhinju i kupatilo, tu je i kablovska televizija i internet. Sve sitne potrebštine su vam zadovoljene. Možete da krenete u obilaske znamenitosti ovog velelepnog, viševekovno starog i istorijski važnog, nekada carskog grada.

Svaki deo grada vam je dostupan savremenom, podzemnom železnicom koja je druga u svetu po broju putnika. Ako još uvek gledate  kroz prozor svog bečkog apartmana, u nedoumici šta prvo obići, pomoći ću vam!

DVORCI U BEČU

Šenbrun dvorac je možda prvi u nizu, odakle biste mogli da krenete. Ova palata je nekada bila dom Marije Terezije, datira iz 18. veka i ima 1441 sobu. Sa svojim uređenim vrtovima je najveća atrakcija Beča. U blizini je istoimeni zoološki vrt sa 750 vrsta životinja, koji još uvek odiše baroknim stilom. Jedan je od najstarijih zoo vrtova na svetu.

Dvorac Belvedere je za neke najlepša barokna građevina na svetu. Pun je raskošnih vrtova i skulptura, fontana i vodenih kaskada. Danas je pretvoren u muzej. Čine ga dve palate – Gornji i Donji Belveder.

Hofburg je dvorac, koji je bio rezistencija dugom nizu vladara u periodu od 13. pa do 20. veka. Sve do Prvog svetskog rata je bio rezistencija Habsburške monarhije. Većim delom je pretvoren u muzeje: Odaja sa blagom, Muzej carice Sisi, Efesov muzej, Muzej starih muzičkih instrumenata. U Hofburgu se čuva carska kruna Svetog Rimskog carstva.

OSTALE ZNAMENITOSTI BEČA

Možda će vas ušuškati i zaneti luksuz vašeg bečkog apartmana, ali savetujem vam da prošetate najdužom ulicom Beča ( 5 km ) – Ringštrase ulicom. Ona kruži oko samog gradskog jezgra, i zaostavština je cara Franje Josipa. Tu ćete videti Bečku državnu operu, Parlament, Gradsku kuću, Univerzitet, Berzu, Muzej istorije umetnosti, Prirodnjački muzej, Muzej primenjene umetnosti. Tu su i spomenici Johana Štrausa, Getea, parkovi Standpark i Rathauspark.

Ako ne želite da pešačite, imate tramvaj koji polazi na svakih pola sata, a ulici obiđe za 25 minuta. Ne preskačite posetu katedrali Svetog Stefana, koja je sedište bečke nadbiskupije. To je gotička građevina, čiji krov ima 200 000 crepova i zvono teško 20 tona. Moguće je popeti se na vrh tornja i ostati bez daha od prelepog pogleda na Beč. Nijedan bečki apartman nema ovakav grandiozni pogled.

Za ljubitelje umetnosti, ne procenjiva je poseta Muzeju istorije umetnosti, koji sadrži kolekciju umetničkih dela koju su skupljali habsburgovci . Preko puta je, odmah, Prirodnjački muzej sa čak 500 000 eksponata. Glavna atrakcija je Venera iz Vilendorfa. Muzej sadrži kolekciju meteora, dragog kamenja i kosti dinosaurusa.

Leopold muzej je za ljubitelje savremene umetnosti. Sadrži dela majstora iz 20. veka. Muzej Albertina ima kolekciju grafika i crteža. U njemu se mogu videti dela Pikasa, Rafaela, Mikelanđela, Rembranda, Rubensa, Leonarda Da Vinčija i još mnogih drugih.

Nadam se da ovo, u kraćim crtama, nudi rešenje za vaš iznenadni odmor. Možete ga začiniti i nekim koncertom Nacionalne opere Beča!