IDETE NA LETOVANJE U GRČKU? Ne slušajte govorkanja, OBAVEZNO ponesite OVAJ DOKUMENT!

Iako su tvrdili da nam ovaj dokument u Grčkoj nije potreban, na kraju se ispostavilo da ipak treba da ga imamo kod sebe!

Grčka More
Pixabay.com

Ako planirate da na letovanju u Grčkoj iznajmite automobil kako biste obišli što više mesta, mogli biste da se neprijatno iznenadite kada vam rentakar agencija zatraži međunarodnu vozačku dozvolu, koju niste izvadili i poneli jer prema zvaničnim obaveštenjima, ona nije potrebna za vožnju u Grčkoj.

Upravo ovakva situacija zadesila je naše turiste koji su pre nekoliko dana stigli na Kefaloniju i požurili da iznajme vozila kako bi narednih dana mogli da uživaju u obilasku ovog ostrva. Ipak, pored posedovanja biometrijske vozačke dozvole, u agenciji su im tražili i međunarodnu dozvolu.

Danas sam doputovala na letovanje na jedno od najvećih grčkih ostrva, Kefaloniju. Plan mi je bio da iznajmim auto kako bih obišla celo ostrvo. Međutim, mene kao i sve turiste iz grupe koji su doputovali iz Srbije zatekla je šokantna informacija, a to je da naše vozačke dozvole (iako nove, u vidu kartica) ne važe u Grčkoj i da je potrebno da imamo međunarodnu dozvolu kako bismo iznajmili vozilo. Obišla sam bar polovinu agencija u mestu i svuda su informacije iste – požalila se na sajtu “Grčka info” Svetlana, koja se sa ostalim turistima našla u neprijatnoj situaciji jer ih niko nije upozorio na ovo, a nemaju mogućnost da međunarodnu dozvolu obezbede u Grčkoj.

Kako se ispostavlja, ovo pravilo su uvele pojedine rentakar agencije u Grčkoj u kojima su još prošle sezone naši turisti najnormalnije iznajmljivali vozila bez međunarodne vozačke dozvole.

Pošto u Auto-moto savezu Srbije (AMSS) navode da u Grčkoj nije potrebno posedovati međunarodnu vozačku dozvolu te da se priznaje vozačka dozvola Republike Srbije na novom obrascu, većina naših turista na put ne nosi ovaj dokument.

Ljudi jedno su papiri koje stoje na sajtovima i obaveštenja. I mi smo ih se držali. Kažu da možeš da voziš svoj auto sa srpskim tablicama sa srpskom dozvolom, ali da iznajmiš auto sa grčkim tablicama ne možeš bez međunarodne dozvole – prenosi naša turistkinja utiske iz rentakar agencije.

Kako piše potral “Grčka info”, ovaj problem je nastao uslovljavanjem agencija od strane osiguravajućih društava, a vezan za naplatu štete ukoliko dođe do udesa.

“Ovo zavisi isključivo od toga sa kojom osiguravajućom kućom agencija ima ugovor. Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži rentakar agenciji da priloži i međunariodnu vozačku dozvolu vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. U suprotnom neće biti u mogućnosti da naplati štetu.”

Zato je savet svima koji nameravaju da iznajme automobil u Grčkoj je da prethodno unapred kontaktiraju neku od rentakar agencija u mestu gde će letovati i provere sa njima da li će im obavezno tražiti međunarodnu vozačku dozvolu, jer dok neke insistiraju na ovom dokumentu u drugim agencijama ga ni ne pominju.