IGRAČKE KOJE “MENJAJU ŽIVOT”: Pravilan razvoj dece kroz igru i zabavu

Igračke su sastavni deo odrastanja. Omiljene igračke rado čuvamo i prisećamo se lepih momenata svog detinjstva. Svaka igračka, bilo da je to plišani meda, lopta, barbika ili autić, budi u nama osećaj bezbrižnosti i sigurnosti i vraća nas u dane kada nismo imali nikakvih problema, već smo bili samo deca. Tada smo se bezbrižno igrali, a da nismo znali koliko zapravo naša omiljena igračka govori o nama.

Pixabay.com

Svaka igračka ima svoju važnu funkciju i pozitivno deluje na razvoj deteta u svakom starosnom uzrastu. Ovladavajući igračkom, u svom svetu odrastanja, dete u stvari stiče sposobnost da vlada samim sobom i odražava svoje motoričke sposobnosti. Zato je od izuzetnog značaja da svako dete dobije mogućnost da raste i razvija se kroz igru i zabavu.

Na koje aspekte razvoja ličnosti utiče upotreba igračaka?

Igračke predstavljaju pokretački mehanizam celog organizma, koji pozitivno utiče na svaki segment psihofizičkog razvoja ličnosti deteta. Igranjem, dete formira svoj karakter, razvija maštu, uči se empatiji i društvenoj socijalizaciji, razvija različite sposobnosti i veštine. Svaka igračka upravo zbog toga ima svoju posebnu namenu, a većina njih su i multifunkcionalne.

Kako dete raste, prirodno je da se njegovi interesi menjaju i da stare igračke zamenjuje novim, ozbiljnijim i prilagođenim za njegov uzrast. Igračke svojim izgledom, materijalom, bojom i oblikom utiču na kognitivni, motorički, emocionalni, ali i društveni razvoj deteta.

  • Igranjem deca podstiču svoju koncentraciju i pamćenje, a kognitivni razvoj je usmeren na mišljenje i pronalaženje metoda da se na kreativan i zanimljiv način nađe rešenje za neki problem. To podstiče sposobnosti da vaše dete razvija samostalnost i da se hrabro suočava sa svakom preprekom.
  • Motoričke sposobnosti su važne za fizički razvoj deteta, za koordinaciju pokreta, ali i jačanju mišića ruku i nogu. Izrazito je važno da bebe još od najmanjeg uzrasta nauče da pravilno hvataju i drže predmete, a to će najbolje postići igračkama prilagođenim njihovom uzrastu. Bilo da se dete igra lutkama, boji bojanku ili vozi automobile, igračke će podstaći motorički razvoj i omogućiti im da zdravo i pravilno rastu.
  • Pravilan razvoj deteta podrazumeva i izražavanje svojih osećanja i emocija na jedan zabavan i maštovit način. Kroz igru, dete će uploviti u čaroban svet mašte i kreativnosti, igrajući se različitih uloga doktora, učiteljice, veterinara i zamišljajući drugačija okruženja, što će uticati na njegovo pravilno sazrevanje i empatiju prema drugim ljudima i živim bićima.
  • Društveni razvoj dece najbolje se ostvaruje preko igračaka, bilo sa starijima ili sa drugom decom. Igrajući se zajedno, deca se uče deljenju, poštovanju, ali i strpljenju da bolje razumeju društvene situacije. Zato je druženje izuzetno važno, jer se deca na taj način uče socijalizaciji i ekstrovertnosti.

Slagalice, društvene igre, kocke za decu – zabavne i korisne igračke u kojima može uživati cela porodica

Ukoliko želite da spojite lepo i korisno, zašto ne biste isplanirali i organizovali zabavno veče za celu porodicu? U tmurnim i hladnim danima kada smo u nemogućnosti da izlazimo napolje, priuštite svojoj porodici veče koje će pamtiti, veče puno smeha i dobre zabave. Osim toga, druženje sa svojom decom biće neprocenjivo i dodatno će vas zbližiti.

Zajedno slažite slagalice, igrajte se različitih društvenih igara ili pravite različite predmete od kocki, pomažući vašem detetu da se formira i izraste u kompletnu ličnost, a sve to kroz igru i uz potpunu roditeljsku ljubav.