ILUZIJA KOJA ‘MUTI PAMET’: Koga VIDITE na ovoj slici? (FOTO)

Iluzija
Screenshot

Čini se da ponekada oči i mozak ne sarađuju baš najbolje. Nema boljeg dokaza za to od optičkih iluzija, a ovo je jedna od mnogih koje trenutno kruže internetom, a njeni glavni likovi su bivši američki predsednici Bil Klinton i Džordž Buš.

Potrebno je da se najpre zagledate u crvenu tačku na vrhu, između Klintonovog i Bušovog lica. Dobro se koncentrišite. Onda bacite pogled dole, na drugu crvenu tačku između druga dva lica. Šta vidite u donjem paru lica nakon gledanja u tačku?

 

U donjem delu su prikazana dva ista lica koja su nastala u fotošopu, spajanjem Klintona i Buša. Međutim, u ovoj iluziji, zbog načina na koji se mozak poigrava percepcijom, ljudi će videti ponovljeni par, a ne jedno isto lice.

Iluziju izaziva efekat koji se naziva neuralna adaptacija i do njega dolazi kada se menja način na koji mozak razume određene stvari. U pitanju je senzacija slična trenutku kada nam se određena buka čini izuzetno glasnom, ali se ta glasnoća smanjuje kako vreme prolazi.

Neuroni u oku reaguju na kontraste na slici na samom početku bez obzira na ono šta mozak vidi, to jest, registruju sliku spoljnog sveta. Međutim, negde u mozgu postoje neuroni koji aktivno konstruišu ono što oko vidi kada gleda spojene slike predsednika. I u zavisnosti od okolnosti, to na sekund može da bude slika Buša ili Klintona.