IMA LI SVRHE PLANIRATI LETOVANJE? Putovanje u “DOBA KORONE” i sve što bi trebalo da znate!

Možemo li da izađemo iz Srbije, u koje zemlje smemo da uđemo i kako, kada turističke agencije počinju da rade, pokriva li putničko osiguranje koronu...

pixabay.com

Toliko je pitanja da se mnogi dvoume ima li svrhe planirati letovanje van zemlje. Iako se informacije menjaju iz dana u dan, dosta toga se već zna, a da se i naslututi da će se tokom leta štošta vratiti na staro, pa ćemo moći da putujemo bar slično kao ranije.

Srbija otvorila granice, nema testa i izolacije

Od 22. maja Srbija je otvorila svoje granice, a na ulasku u našu zemlju više nije potrebno imati negativan test na koronavirus niti posebnu dozvolu za domaće i strane državljane. Pored toga, putnici više neće morati u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju, s tim što će svima koji u Srbiju budu ušli biti uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Poleteli avioni

Prvi komercijalni let “Er Srbije” posle vanrednog stanja poleteo je za Cirih 20. maja sa aerodorma Nikola Tesla. Pored Ciriha, plan je da se realizuju i letovi za Frankfurt, London, Beč, Pariz, Amsterdam, Ljubljanu, Njujork i druge gradove. I sa aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu od 22. maja lete avioni, a prvi let je bio za Dortmund u Nemačkoj.

U zemlje regiona možemo od 1. juna

Od 1. juna, bez obaveznog testa na kovid 19 ili mera karantina, srpski državljani moći će u Crnu Goru, Bugarsku, Rumuniju, BiH, ali i Hrvatsku uz „opravdane razloge“, dok će za Grčku to važiti od 15. juna. Prema najavama, Severna Makedonija i Albanija uskoro će isto postupiti, a u te dve zemlje sada važi mera samoizolacije od 14 dana. U Sloveniji, koja je prva u Evropi odjavila epidemiju koronavirusa, najavljeno je postepeno otvaranje granica, a za sada je iz Srbije moguć ulazak samo za one putnike koji imaju važeću dozvolu za boravak ili rad u toj zemlji.

Putovanje kolima
Pixabay.com

U Evropi uglavnom traže test

Onima koji putuju u Evropu za pojedine zemlje trebaće negativan test ili će ići u obavezan karantin, dok je ulazak u Švajcarsku, Nemačku, Austriju i mnoge druge zasad moguć samo s državljanstvom tih republika ili s boravišnom dozvolom, piše Nova.rs.

Austrija, Češka, Slovačka i Mađarska planiraju zajedničko otvaranje granica sredinom juna. Što se Mašarske tiče, za tranzit kroz tu zemlju je od 22. maja potreban negativan koronatest, a automobili u tranzitu biće označeni žutom nalepnicom Dozvoljen je ulazak mađarskim državljanima, ali i srpskim zbog poslovnih razloga, prvenstveno sezonskim radnicima. Omogućen je i takozvani humanitarni koridor za putničke automobile, za koji se koristi isključivo granični prelaz Horgoš/Roske.

Austrija pored samoizolacije putnicima nudi i mogućnost da prilože negativan PCR test na koronu kako bi izbegli karantin. Test je inače moguće uraditi na aerodromu u Beču, rezultati se čekaju tri sata a cena je 190 evra. Za sada je Austrija otvorena za državljane zemalja EU, EEA, Švajcarske kao i članove njihovih porodica.

I Nemačka, Italija i Francuska postepeno otvaraju granice za došljake, ali pod posebnim uslovima. Tako srpski državljani mogu ući u Nemačku ako poseduju boravišnu dozvolu ili nacionalnu vizu Nemačke, neke EU zemlje i još jednog broja zemalja kako bi se vratili u svoje mesto stalnog boraka. Pored njih, na teritoriju ove zemlje mogu ući supružnici nemačkih odnosno EU državljana, roditelji dece koja imaju nemačko državljanstvo kao i medicinsko osoblje. Pritom većina nemačkih pokrajina traži 14-dnevni karantin za putnike koji dođu iz inostranstva.

Avion
Pixabay.com

Poput Nemačke, i Francuska dozvoljava ulazak putnicima sa boravišnom dozvolom i medicinarima, ali i onima koji u Francusku dolaze radi nastavka školovanja, posete roditeljima u domu za stare i još nekim specifičnim situacijama. Uz to, francuska vlada najavila je mogućnost smeštanja u karantin osoba koji dolaze iz inostranstva i koji su boravili u oblasti koja se može smatrati za zonu cirkulacije infekcije.

S druge strane, iz Italije stižu najave da bi ta zemlja od početka juna mogla da otvori granice za turiste. Takođe, do 2. juna u Italiju mogu da uđu samo osobe koje dokažu da u zemlju ulaze zbog posla, iz zdravstvenih razloga… Nakon ovog datuma pa do 15. juna ulazak će biti dozvoljen državljanima Evropske unije, zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma, i još nekim državama, a sve njih najverovatnije čeka samoizolacija od 14 dana.

Što se Malte tiče, do sada je poznato da će po ulasku u tu zemlju tbiti poreban negativan test ili 14 dana karantina. Ulazak u Švajcarsku je omogućen samo državljanima Švajcarske ili onima koji imaju boravišnu vizu. U Engleskoj će vam tražiti negativan test ili 14 dana izolacije, ulazak je dozvoljen samo s državljanstvom ili stalnim prebivalištem.
Pored toga, najvljuje se da će od početka juna verovatno biti ukinuti testovi za ulazak u Tursku i Egipat.

Putničko oisguranje ne pokriva koronu

Čini se više nego ranije, državljani Srbije koji u narednom peridou planiraju put zanima putničko zdravstveno osiguranje. treba da znaju da, ono, nažalost, ne pokriva lečenje od kovida 19. Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije izjavio je da kovod 19 nije pokriven putnim zdravstvenim osiguranjem, ali ni dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem jer je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa korona.

“Međutim, dijagnostika da bi se utvrdilo da li neko boluje od kovida 19 je pokrivena osiguranjem. Onog trenutka kada se utvrdi da neko boluje od kovida 19, obaveza osiguravajućeg društva prema njemu prestaje, zato što mora da se leči po proceduri države u kojoj se nalazi”, pojašnjava Ćirić, piše Nova.rs.

On napominje da polisa putnog zdravstvenog osiguranja i dalje važi za sve ostale slučajeve koji se nisu dogodili krivicom ili nemarom putnika, odnosno nisu posledica nehata osiguranika a gde je potrebna lekarska pomoć. Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja uglavnom u iznosu do 30.000 evra. Uobičajena cena u osiguravajućim kućama za četvoročlanu porodicu za desetak dana odmora je oko 4.000 dinara. I kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja situacija je ista. U Srbiji vlasnici polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja leče se u privatnim zdravstvenim ustanovama.

“Srbija je propisala da se kovid 19 mora da leči isključivo i samo u državnim zdravstvenim ustanovama, te mu polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za tu bolest ne važi”, objašnjava Ćirić.

Turistička putovanja počinju krajem juna

Turističke agencije počeće sa realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula, saopštila je nedavno Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije. Iz ove ustanove tvrde i da su turističke agencije spremne za sva ugovorena turistička putovanja za predstojeću letnju turističku sezonu.

Kofer Putovanje
Pixabay.com

“U skladu sa raspoloživim informacijama i očekivanim protokolima, turističke agencije informišu javnost da će otpočeti sa realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula meseca”, kažu iz Jute, prenosi Nova.rs

Prethodno je rečeno i da će refundacija otkazanih putovanja biti od januara 2022.

Navodi se i da će agencije voditi računa o bezbednosti putnika i da će dodatno posvetiti pažnju što kvalitetnoj realizaciji ugovorenih putovanja u skladu sa propisima.

Takođe, organizatori putovanja će u svom radu striktno poštovati mere koje propisuju nadležne zdravstvene organizacije radi bezbednog putovanja i boravka naših turista u ugovorenim destinacijama.