IMAMO REŠENJE! Evo kako da skinete fleke od laka za nokte

Lak za nokte
Freedigitalphotos.net/posterize

Ako vam se lak za nokte prospe, najvažnije je da fleku počnete da čistite odmah, pre nego što se sasvim osuši. Evo kako.

 

Iako ne deluje tako na prvi pogled, zapravo nije toliko teško očistiti lak za nokte ako se nekad desi da “završi” na vašoj garderobi ili nameštaju.

Najvažnije je da fleku počnete da skidate odmah, pre nego što se lak sasvim osuši. Evo kako se skida lak sa različitih površina:

Uklanjanje laka za nokte sa tepiha

Mrlju sa tepiha svetlih boja možete tretirati skidačem laka za nokte bez acetona. Ako je tepih tamnijih boja, ili isprobajte da li će ovo sredstvo skinuti i boju sa tepiha na nekom mestu koje se ne vidi (na delu tepiha ispod nameštaja ili tako nešto), ili upotrebite lak za kosu, alkohol ili medicinski benzin (kupuje se u apoteci). Naprskajte ih na fleku, a zatim istrljajte sunđerom, krpom ili ubrusom. Ponavljajte postupak dok ne izvučete fleku.

Uklanjanje laka za nokte sa garderobe

Materijali različito reaguju, u zavisnosti od toga da li su prirodni (vuna, pamuk, svila) ili sintetički. U svakom slučaju, od pomoći će vam biti skidač laka za nokte bez acetona ili medicinski benzin, ali pre nego što bilo koje sredstvo nanesete na fleku, proverite da li je “bezbedno” tako što ćete ga naneti negde na unurašnjem delu. U nekim slučajevima može vam pomoći i ako na fleku naprskate lak za kosu, a zatim istrljate fleku. Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, ne gine vam hemijsko čišćenje.

Uklanjanje laka za nokte sa kose

Ponekad se može desiti da vam se dok lakirate nokte na putu nađe pramen kose. Ako se lak nije sasvim osušio, na vaticu nanesite malo skidača laka bez acetona, i provucite “obojeni” pramen kroz nju, a ako se lak osušio pre nego što ste shvatili šta se desilo, umesto skidača laka upotrebite malo ulja ili regeneratora za kosu.

Uklanjanje laka za nokte sa drvenih površina

Drvene površine ne trpe ni skidač laka za nokte bez acetona, tako da to odmah možete da zaboravite. Ali, i ovde će vam od koristi biti lak za kosu. Na fleku naprskajte lak za kosu, sačekajte dvadesetak sekundi i obrišite ubrusom ili krpom. Ukoliko se fleka nije sasvim skinula, ponovite proceduru.loading...