IMATE KUĆNOG LJUBIMCA? Ove biljke nikako ne treba da držite u njihovoj blizini

Kućni ljubimci, naročito kuce i mace, mogu da budu vrlo osetljivi na neke sobne biljke i da zbog njih imaju ozbiljne zdravstvene probleme. Saznaj koje cveće svakako treba držati podalje od krznenih mezimaca koji bi sve da njuškaju i grickaju.

Pas Bigl
Pixabay.com

Filodedron je među popularnijim dekorativnim kućnim biljkama. Ali dobro je znati da njegovi veliki listovi nisu jestivi i da kućni ljubimci, ako ih grickaju, mogu da dobiju iritaciju usne šupljine i jezika, ali i probleme s gutanjem, preterano lučenje pljuvačke i povraćanje, pišu na sajtu Weddington animal hospital.

Aloe vera

Iako ova biljka debelih mesnatih listova i lekovitog soka može da bude odlična za zdravlje i negu kože, kućnim ljubimcima može da stvori mnogo problema – od povraćanja, proliva i drhtavice do depresije.

Zlatna puzavica

Ova atraktivna biljka penjačica opasna je po život mačaka i pasa jer sadrži sitne kristalčiće u obliku iglica kojima se brani od grabljivaca iz prirode. Ako ih maca ili kuca probaju, to može da im iziritira usta i jezik i da izazove probleme s gutanjem pljuvačke i povraćanje.

Ženski zmaj

Biljka dracena fragransc, poznata i kao ženski zmaj, još je jedna popularna kućna biljka, ali ona može da izazove velike probleme kućnim ljubimcima. Zato ih čuvajte ove zmajice, u suprotnom vrlo lako mogu da dobiju preterano lučenje pljuvačke, povraćanje, anoreksiju i depresiju.

Cikas palma

Cikas ili lažna palma ukras je mnogih vrtova, ali ova biljka s listovima koji podsećaju na krošnju tvom radoznalom ljubimcu može da izazove povraćanje, krvarenje želuca, probleme s krvlju, probleme s jetrom. Nažalost, moguć je i fatalan ishod, pa cikas palmu drži podalje od kućnih ljubimaca.

Difenbahija

Vaš kućni ljubimac neće stići da sažvaće mnogo listića ove biljke pre nego što počne da oseća promene u telu. Simptomi su osećaj intenzivnog gorenja i iritacije u ustima i na njuškici, preterano lučenje pljuvačke, povraćanje i problemi s gutanjem. Zato je bez sumnje treba držati van domašaja kućnih ljubimaca, ali ne zaboravi da i ti treba da opereš ruke nakon što je dodirneš.

Ljiljani

Dugocvetni ljiljan i orijentalni hibridi ljiljana koji rastu iz lukovice mogu da izazovu zatajenje bubrega kod mačaka, dok za pse nisu opasni. Zapravo, prah iz cveta ljiljana može da bude opasan po život mačaka. A ako baš ne možeš bez ovog dekorativnog bilja, podreži tučak kada se cvet otvori kako ne bi bilo problema s kucom i macom.