IMATE LI HRABROSTI? Potrebno je svega nekoliko minuta da uradite NAJKRAĆI TEST INTELIGENCIJE!

Albert Ajnstajn
Pixabay.com

Test kognitivne refleksije najkraći je test inteligencije na svetu, a sa samo tri pitanja možete saznati jeste li genijalac ili je vaš IQ prosečan.

 

Najkraći test inteligencije sastoji se od samo tri pitanja, ali to ne znači da je lagan. Svako pitanje osmišljeno je tako da proceni vašu sposobnost prepoznavanja jednostavnog problema koji je zapravo teži nego što se isprva čini.

Stručnjaci koji su osmislili ovaj test kognitivne refleksije tvrde da ne samo da on otkriva da li je nečija inteligencija natprosečna već potvrđuje i nečiju genijalnost ako osoba na sva tri pitanja odgovori tačno.

REŠITE NAJKRAĆI TEST INTELIGENCIJE

1. Palica i loptica ukupno koštaju jedan dolar i deset centi. Palica košta jedan dolar više od loptice. Koliko košta loptica?

2. Ako je potrebno pet minuta da pet mašina napravi pet proizvoda, koliko bi trebalo da sto mašina napravi sto proizvoda?

3. U jezeru se nalazi hrpa plutajućih ljiljana. Svakoga dana hrpa udvostruči svoju veličinu. Ako je hrpi ljiljana potrebno 48 dana da prekrije čitavo jezero, koliko bi joj trebalo da prekrije polovinu jezera?

 

ODGOVORI

Većina ljudi na prvo pitanje odgovoriće deset centi, na drugo pitanje sto minuta, a na treće pitanje 24 dana. Međutim, ti odgovori su netačni.

Tačni odgovori su:

1. Loptica košta pet centi.

Ako palica košta jedan dolar više od palice, morate razmišljati van okvira. Iako je lako pretpostaviti da loptica košta deset centi, to bi značilo da palica košta dolar i deset centi, s obzirom na to da košta jedan dolar više od loptice. Kako bi ukupna cifra iznosila jedan dolar i deset centi, loptica mora koštati pet centi – a palica košta jedan dolar i pet centi.

2. Trebalo bi pet minuta da sto mašina napravi sto proizvoda.

Pet mašina može da napravi pet proizvoda u pet minuta. To znači da će jedna mašina napraviti jedan proizvod u pet minuta. Zato će sto mašina napraviti sto proizvoda u pet minuta.

3. Hrpi plutajućih ljiljana trebalo bi 47 dana da prekrije polovinu jezera.

Hrpa udvostručuje svoju veličinu svaki dan dok se širi, što znači da bi se prepolovila kada bi išla unazad. To znači da bi 47. dana, dan pre nego što bi prekrila čitavo jezero, bila na pola puta do pune veličine.loading...