IMPROVIZOVANI ROŠTILJ U POSLEDNJEM TRENUTKU: 5 načina da roštiljate uz minimalna ulaganja

Za sve one koji planiraju proslavu Prvog maja uz roštilj, bilo da ste unapred sve pripremili ili da ste se u poslednji trenutak organizovali, mogu vam biti od koristi saveti za brzi improvizovani roštilj.

 

Ne morate da nosite ceo roštilj kako biste uživali u pečenju mesa u prirodi, potrebno vam je samo nekoliko stvari kako biste napravili improvizovani roštilj na licu mesta za sjajne specijalitete kojima ćete oduševiti sve svoje prijatelje.

Roštilj iz konzerve

Sve što vam je potrebno za ovo brzo i lako rešenje je:

– konzerva,

– aluminijumska folija,

– baštenske makaze,

– rešetka i

– ugalj.

Isecite stranice konzerve na trake kao što je prikazano na video snimku, obavijte ih folijom i sipajte ugalj. Zapalite vatricu, stavite preko rešetku i vaš roštilj je spreman, brzo i lako!

Roštilj iz kante

Ideja slična prethodnoj, ali pogodna za pripremanje veće količine roštilja i to bez bilo kakvih dodatnih radova i izmena.

Potrebno vam je:

– metalna kanta veličine po izboru,

– rešetka,

– ugalj.

Možete da izbušite nekoliko rupa na kanti kako bi više vazduha došlo do vatre. Ubacite ugalj u kantu i zapalite vatru, pa stavite rešetku i “bacite” neko dobro meso na nju.

Roštilj sa ciglama i rešetkom

Za sve one koji žele da iskuse Prvi maj kako su to naši roditelji radili, predstavljamo varijantu roštilja koja je najbliža tome.

Potrebno vam je:

– cigle, kamenje, blokovi i sl.,

– rešetka,

– ugalj,

– nešto za kopanje.

Iskopajte pliću rupu u zemlji koja će vam poslužiti za loženje vatre kada u ju ubacite ugalj. Bolje je iskopati rupu za vatru nego je paliti na površini zemlje jer je manja mogućnost od neželjenog širenja vatre.

Poređajte cigle, kamenje, blokove ili drugi nezapaljivi materijal sa leve i desne strane od iskopane rupe pa na njega postavite rešetku.

Kada završite sa roštiljanjem, raščistite sve iza sebe.

Moramo da napomenemo da budete posebno pažljivi prilikom ove vrste roštiljanja, zbog mogućnosti od izazivanja požara. Takođe je najbolje da to radite u vikendicama ili negde van grada jer ovakvim “improvizovanim roštiljima” ipak nije mesto na gradskim zelenim površinama.

Roštilj sa tanjiračom

Osim tradicionalne rešetke za roštilj, možete da koristite i tzv. tanjiraču koja izgleda kao veliki metalni tanjir. 

Potrebno vam je:

– cigle, kamenje, blokovi i sl.,

– tanjirača,

– ugalj,

– nešto za kopanje.

Postupak je isti kao u gornjem primeru, samo se umesto rešetke koristi tanjirača.

Iskusni mesojedi tvrde da meso pripremljeno na ovaj način ima poseban ukus, a da je naročito pogodno za spremanje ribe.

Meso ispod sača

Specijaliteti ispod sača važe za najukusniji način pripremanja mesa, pri čemu ono zadrži prirodne sokove i mekoću pečenjem u dužem vremenskom periodu na umerenoj vatri.

Potrebno vam je:

– zemljana činija sa poklopcem,

– ugalj.

Potrebno je malo ranije da krenete sa pripremom, ali sigurno će vam se isplatititi. Nađite betonsku podlogu ili poslažite cigle kao podlogu. Zatim naložite vatru od uglja i drva, pa kada od vatre ostane zagrejani žar razgrnite i smestite u sredinu činiju sa pripremljenim mesom i dodacima po želji. Ne bi trebalo da bude žara ispod činije.

Prekrijte poklopljenu činiju žarom tako da formirate piramidu i ostavite da se peče. Iskusni ljubitelji ovog specijaliteta navode da je obično potrebno oko sat vremena po kilogramu mesa.