INDIJANA DŽOUNS SPAŠAVA SVET: Slavni glumac uputio MOĆNU PORUKU o kojoj će svako pametan razmišljati dugo

Poznati američki glumac Harison Ford iskoristio je međunarodni skup u Dubaiju da kritikuje stavove američkog predsednika Donalda Trampa i drugih zvaničnika koji negiraju da postoje klimatske promene.

Harison Ford
Beta

“Svuda u svetu, rukovodioci, i u mojoj zemlji, u cilju očuvanja sopstvenih interesa negiraju ili ocrnjuju nauku”, rekao je holivudski glumac na godišnjem samitu o globalnom upravljanju.

“Oni (rukovodioci) su na pogrešnoj strani istorije”, rekao je glumac (76) poznat po ulozi Hana Soloa u serijalu “Ratovi zvezda”.

Pominjući “najveću moralnu krizu sadašnjeg vremena”, Ford je izrazio žaljenje što će ljudi koji su najmanje ogovorni za uništavanje prirode, trpeti najveće posledice.

Tramp je nekoliko meseci po dolasku u Belu kuću 2017. godine odlučio da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, navodeći da takav dogovor može da ugrozi američku privredu.

Prema tom sporazumu potpisanom krajem 2015. godine u Parizu, oko 200 zemalja se obavezalo da smanji globalno zagrevanje ispod dva stepena Celzijusa.

Naučnicu predviđaju da će, ukoliko ne bude postignut taj cilj, doći do ekstremnih klimatskih promena.

“Danas nam je potrebna priroda više nego ikada, ako želimo da preživimo na ovoj planeti”, rekao je Ford i dodao da prirodi nisu potrebni ljudi, već je ljudima potrebna priroda.