INSTANT KURS SAMOODBRANE: Evo kako se žene mogu odbraniti od NASILNIKA – iskoristite ključeve, sitniš…

Za manje od mesec dana treći slučaj jezivog napada na žene, i to na javnim mestima...

nasilje
pixabay.com

Stravičan snimak na kome se vidi kako muškarac brutalno prebija ženu na Novom Beogradu, nakon čega ona ostaje nepomično da leži neko vreme na trotoaru, izazvao je šok u javnosti.

Ovo je za manje od mesec dana treći slučaj jezivog napada na žene, i to na javnim mestima, što pokazuje da nasilnici ne prezaju čak ni od ljudi koji su oko njih.

Diplomirani kriminolog Predrag Vasić, koji je i sam vodio kurseve samoodbrane, objasnio je kako žena može da se odbrani od napadača, ili da barem smanji posledice napada.

Ukoliko žena može da se skloni, to je najbolje. Ukoliko ne uspe, onda mora da se brani svime što može da posluži kao predmet samoodbrane. Neke žene sa sobom nose biber-sprej, ali u istu svrhu može da posluži i parfem ili dezodorans. Ključevi su nešto što svako od nas ima kod sebe, a može da posluži kao sredstvo samoodbrane. Takođe, i sitan novac čak može poslužiti u svrhu skretanja pažnje nasilniku. Mobilni telefon jeste mali predmet ali čvrst, pa se žena i njime može odbraniti, kao i torbom, kišobranom.. Ukoliko se osoba nalazi pored nekog ulaza, zgrade, može se uvek lupati, jer uvek postoji neko ko je budan, ko će to čuti, ko će reagovati – objasnio je sagovornik.

View this post on Instagram

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

Ipak, postavlja se pitanje šta ako je nasilnik spretniji i svojoj žrtvi ščepa ruke a da ona ne stigne da uzme bilo koji predmet koji može da je zaštiti od napada.

Ukoliko napadač uhvati ženu za ruke, ostaju joj noge da se brani, pa uvek može probati da ga šutne i tako povredi. Takođe, ukoliko nije stigao da joj zapuši usta, vikanje je dobro rešenje. Dozivanje pomoći i verbalni napad može da zastraši napadača. Vrlo je važno da, i uprkos pretrpljenom strahu, mozak radi, da se osoba ne parališe, da diše normalno i ne dozvoli da je strah preplavi – zaključuje Vasić.

Svakako, savet za svaku ženu jeste uključivanje u neke od kurseva samoodbrane, jer se nikada ne zna kada i koja može biti žrtva.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36.