INTELIGENCIJA PASA: Koje rase su najpametnije?

Svaka rasa ističe se nekim kvalitetima. Neki su odlični radni psi, neki vrlo umiljati, neki izvrsni lovci, a neki se skoro uopšte ne linjaju pa su idealni za stan.

Pixabay.com

Naime, svakog psa moguće je naučiti različite i zahtevne trikove, ali neke rase ih usvajaju brže od ostalih.

Evo o kojima je reč

1. Border Collie

Smatra se najpametnijim psom zbog visoke inteligencije i mnogo energije. Snažno se vežu za ljude pa su im idealni radni i životni suputnici. Međutim, neće im biti dobro ako nemaju vlasnika sa podjednako visokim nivoom energije kao što su oni. Pravom vlasniku ovaj pas će biti izuzetno dobar i vrlo će brzo učiti.

2. Pudla

Vrlo lako se dresira, oštroumna je i uživa u ljudskom društvu. Dobar je radni pas, kao čuvar i u lovu. Odlična je u treningu i vrlo poslušna i voli kreativno vreme za igru, zbog čega je nekada bila popularna kao cirkuski izvođač. Međutim, ako joj je dosadno, kreativno će se zabavljati pa ponekad i upasti u nevolje.

3. Nemački ovčar

Inteligencija i pamet odlike su nemačkog ovčara. Trikove usvoje nakon samo nekoliko ponavljanja, a naredbama se pokoravaju uglavnom nakon što ih prvi put kažete. Znatiželjni su kada je u pitanju učenje novih zadataka jer im to daje svrhu. Često se koristi i kao čuvar, policijski i patrolni pas, a treniran je i za vojne skokove padobranom.

4. Zlatni retriver

Ova vrlo umiljata i popularna rasa poznata je i po inteligenciji. Može da nauči preko 200 komandi. Odana je, puna ljubavi i strpljenja, voli da ugađa i uči.

5. Rotvajler

Veoma je odan, poslušan i pouzdan pas. Zaštitnički je nastrojen i jedva čeka da dobije zadatak. Rotvajleri su poznati kao psi čuvari, ali i policijski i terapeutski psi.