ISKOČITE IZ ŠABLONA I NEKA VAM SVI ZAVIDE: 7 saveta kako da organizujete svoje SAVRŠENO VENČANJE

Venčanje i svadba za mladence su jedan od najvažnijih događaja u životu. Međutim, da bi vaš dan bio savršen, potrebno je uložiti dosta vremena u samu organizaciju svadbe. Tek kada počnete da pravite planove videćete koliko ima detalja na koje morate da obratite pažnju ukoliko želite da vi i vaši gosti uživate taj dan.

venčanje
pixabay.com

Mnogi mladenci ne znaju koliko ih posla čeka i iz tog razloga u nastavku predstavljamo mali vodič za sve one koji planiraju svoje venčanje i svadbu.

Pozivnice za venčanje – neka svi pamte vaš dan

Mnogi mladenci se odlučuju da biraju pozivnice za venčanje u poslednjem trenutku i ne pridaju značaju izgledu pozivnica. Međutim, pozivnice za svadbu su jedan od veoma važnih detalja koje ne bi trebalo da zanemarite. Pre svega, one vašim gostima daju prvu sliku vaše svadbe. A svi znamo koliko je prvi utisak važan.

Zato, ukoliko je dizajn pozivnice za svadbu pažljivo odabran i uklapa se u čitav koncept vaše svadbe, onda će i vaši gosti primetiti vaš trud i želju da zaista želite da prisustvuju na vašoj svadbi. Međutim, pored dizajna, veoma je važno da pozivnica sadrži sve informacije vezane za protokol svadbe. A način na koji ćete to napisati, zavisi od vas i vaše kreativnosti.

Naime, postoje različiti načini da pozovete svoje najmilije da dođu na svadbu. Naravno, najčešće su to u pitanju klasične pozivnice za svadbu. Međutim, i klasične modele možete učiniti jedinstvenim. Pre svega, osmislite dovoljno originalan tekst za pozivnice za svadbe koji će vas kao mladence dovoljno dobro opisati.

Taj tekst ne mora biti striktno ozbiljan, već sve možete osmisliti da bude u šaljivom tonu. Takođe, vi možete sami dizajnirati svoje pozivnice za svadbu. A ukoliko niste dovoljno kreativni, možete angažovati nekoga ko će realizovati vaše želje i ideje. Ako pripadate digitalnoj generaciji, zašto onda ne biste osmislili originalnu video pozivnicu?

Savršeni bidermajer i 101 ruža

venčanje
pixabay.com

Pored venčanice, nezaobilazni detalj svake mlade je bidermajer.  Danas postoji veliki izbor buketa koji su napravljeni o najrazličitijih vrsta cveća. Međutim, svako cveće nosi određenu simboliku. Zato, pre nego što doneste odluku koje će vrste krasiti vaš bidermajer, raspitajte se o tome šta simbolizuju. Pored vrsta, možete i osmisliti koja će boja dominirati u vašem buketu.

Najbolje bi bilo da se bidermajer savršeno uklopi sa venčanicom, ali i vašom šminkom. Ako niste sigurni šta želite, konsultujte se sa profesionalcima koji će na osnovu opisa kako ćete izgledati tog dana znati da preporuče bidermajer.

Osim bidermajera, ne smete zaboraviti i na dekoraciju sale. Mladenci se najčešće opredeljuju za dekoraciju cvećem ili balonima, a to kako će dekoracija izgledati bi trebalo da odlučite na osnovu enterijera sale. Naravno, postoje profesionalci koji imaju iskustva u pravljenju cvetnih aranžmana pa vam mogu pomoći prilikom odabira aranžmana. 101 ruža će definitivno najlepše ukrasiti vaš mladenački sto.

Sala za venčanje – pretvorite prostor u bajku

Pre nego što počnete da tražite prostor za svadbu, važno je da odredite okviran broj gostiju. U skladu sa tim, potrebno je pronaći restoran ili neki drugi prostor u kome će biti dovoljno mesta za sedenje i igru. Danas u svakom većem gradu postoji veliki broj restorana u kojima se održavaju svadbe.

Da biste suzili izbor, potrebno je da odredite kakav enterijer vama najviše odgovara. Tako na primer, ukoliko zamišljate svoje venčanje u etno stilu, posetite samo one restorane koji su osmišljeni i dekorisani u takvom stilu. Sa druge strane, ukoliko volite elegantne dvorane sa ogledalima i mermernim podovima, ne gubite vreme gledajući restorane drugačijeg enterijera. Kako vaša sala izgleda biće vam veoma bitno i za fotografisanje venčanja kako bi vaše uspomene izgledale fantastično.

Bez obzira za koji tip sale se odlučite, važno je da se raspitate o kvalitetu ventilacije, ali i hrani koja će biti poslužena. Najveći broj restorana za svadbe nudi različite ponude menija koji se razlikuju u broju jela i pića, pa samim ti i u ceni.

Međutim, za koju god ponudu da se odlučite važno je da hrana bude ukusna i da bude neograničene količine. Da ne biste došli u situaciju da u toku svadbe zafali hrane i pića, tokom potpisivanja ugovora za rezervaciju sale, zahtevajte da jedna od stavki ugovora bude i neograničene količine hrane i pića.

Bend za svadbu – za veselu atmosferu koju će svi dugo pamtiti

Ukoliko želite da svi gosti pamte vašu svadbu po nezaboravnoj atmosferi, neophodno je da vi kao mladenci budete dobro raspoloženi, ali i da odaberete muziku koja će menjati repertoar u zavisnosti od raspoloženja gostiju. Ukoliko niste pristalica naručivanja pesama od tetke, strica, itd. onda angažujte bend koji će svirati programsku muziku. To znači da će muzika svirati svoj repertoar, uz vaše sugestije, i da će birati pesme po tome kakva je trenutna atmosfera.

Naravno, postoje bendovi koji pokrivaju samo narodne i zabavne pesme, neki sviraju samo stranu muziku, a brojni bendovi imaju šarolik repertoar koji pokriva većinu žanrova. To koji ćete bend odabrati zavisi od vaših afiniteta prema žanrovima, ali i od sastava gostiju. Pa tako ukoliko planirate da napravite žurku za mlade, možete angažovati muzičare koji izvode strane pesme.

Međutim, ako su pozvani i stariji gosti, onda bi trebalo razmišljati i o njima i zato ne bi bilo loše da se na reperoaru nađe i blok narodnih pesama koji će biti odsviran za njihovu dušu.

Neizostavan detalj svake svadbe je i prvi ples. Zato na vreme razmislite uz koju pesmu biste prvi put zaplesali kao novopečeni bračni par. Ukoliko niste pristalica inprovizacije na licu mesta, možete par nedelja pre svadbe osmisliti koreografiju. A osim toga, važno je na vreme da obavestite bend uz koju pesmu biste plesali, da bi imali vremena da je uvežbaju. Ali, ukoliko želite da pesma bude izvedena u originalu, možete zamoliti muzičare da je preko svog ozvučenja puste.

Mislite o odelu i venčanici na vreme

Venčanje
Pixabay.com

Svakako jedna od važnih stavki jeste odelo za mladence. Bez obzira da li razmišljate o klasičnom odelu i venčanici, ili ste spremni da malo eksperimentišete, ove stvari treba na vreme da rešite.

Iako se najčešće misli da će muškarci lakše naći odgovarajuće odelo, često u praksi ne bude tako jednostavno. Zato mladoženje, uz pomoć svoje lepše polovine razmislite o modelu i boji odela koji bi vam pristajao. Ukoliko nemate ideju kako bi vaše savršeno odelo trebalo da izgleda, onda vam savetujemo da nekoliko meseci pre svadbe odete do salona koji nudi širok asortiman odela.

Tu već možete dobiti ideju koji vam model najviše pristaje. Međutim, ukoliko niste našli ništa čime ste posebno oduševljeni, možete se odlučiti i za šivenje svadbenog odela. U ovom slučaju trebalo bi da pronađete iskusnog i proverenog šnajdera koji će sašiti odelo koje će vam savršeno stajati. Međutim, sama izrada odela može trajati nekoliko nedelja, pa je važno da na vreme zakažete svoj termin.

Simbol svake mlade je venčanica. Bez obzira da li je duga, ili kratka, bela ili neke druge boje, venčanica treba da bude nešto u čemu se osećate kao prava princeza. Mnoge devojke od malih nogu maštaju o svojoj savršenoj venčanici, a onda kada dođe trenutak da donesu odluku koju će nositi na svom venčanju, ipak nisu sigurne šta žele. Da ne biste došle u situaciju da se pokajete zašto ste odabrale određenu haljinu, dajte sebi šansu da isprobate što više različitih modela.

Tako ćete videti da li vam više odgovaraju duge, ili kraće haljine, sirena ili princeza model, itd. Pored toga, bilo bi dobro da sa vama u salonu bude neko blizak ko vas dovoljno dobro poznaje. Ukoliko sebe vidite u jednostavnoj haljini, možete je sašiti. Ali i u ovom slučaju je važno da je da taj posao poverite nekom iskusnom ko će znati da vašu ideju realizuje na najbolji način.

Burme koje se nose celog života

venčanje
pixabay.com

Kupovina burmi nije lak posao, jer se ovo prstenje nosi ceo život. Danas postoji veliki izbor burmi koje su napravljene od različitih tipova plemenitih metala, sa više ili manje detalja. Samim tim, velike su šanse da pronađete prsten koji u potpunosti odgovara vašem ukusu. Ali, ukoliko želite da imate unikatne burme, možete pronaći dizajnera koji će osmisliti model koji će vam se najviše dopasti.

Pored toga, dizajneri često sami izrađuju, ili imaju tim koji će napraviti vaše prstenje. Tako da na jednom mestu možete predstaviti svoju ideju o savršenoj burmi koja će biti pretočena u pravi prsten.

Međutim, za ovakve burme ćete morati da odvojite više novca u odnosu na gotovo prstenje koje biste kupili u zlatarama. Ali kako su burme simboli večne ljubavi, morate priznati da cena nije toliko bitna koliko je bitna vaša ljubav.

Ako ste ekstravagantniji par, onda se možete opredeliti i za istetovirane burme. Mnogi mladi parovi se odlučuju za ovakav korak jer tako možete istetovirati simbole koji vama puno znače i koji će biti večiti simbol vaše ljubavi.

Mladenačka torta za sladak početak bračnog života

Torta
Pixabay.com

Nijedna svadba ne može proći bez mladenačke torte. A da biste izbegli neprijatna iznenađenja, nađite vremena da obiđete poslastičarnice i isprobate različite ukuse. Naime, često su mladenačke torte na izgled lepe i savršeno ukrašene, ali se dešava da su bezukusne. Zato nemojte praviti kompromise, pronađite profesionalce koji će napraviti savršeno ukrašenu i ukusnu tortu. A da biste zadovoljili ukus svakog gosta, možete kombinovati različite ukuse torti. Najčešće se mladenci opredeljuju za kombinaciju čokoladnih i voćnih ukusa.

Pored glavne mladenačke torte, danas su popularni tzv. slatki stolovi koji su lepo dekorisani, a sastoje se iz različitih voćnih aranžmana, zatim različitih ukusa sladoleda, mafina, itd. Ovakve poslastice su posebno zanimljive deci. Pa ako će vašoj svadbi prisustvovati dosta mališana, možete ih oduševiti slatkim stolom.

Pogledajte još neke detalje koji mogu ulepšati vaše venčanje.