ISPOVEST MARINE ABRAMOVIĆ: Sa mužem i njegovom devojkom sam imala TROJKU

Marina Abramović
Wikipedia/Manfred Werner / Tsui

Njeni roditelji je nijednom u životu nisu poljubili niti pohvalili. Majka ju je tukla, čupala za kosu, govorila joj da je beskorisna i nazivala je prostitutkom nakon što ju je po prvi put poljubio dečak, kada je imala četrnaest godina.

 

Kao tinejdžerka, verovala je da je “užasno ružna”. Imala je, kako se seća: “veliki nos, mnoštvo bubuljica, užasnu frizuru, ortopedske cipele i naočare s vrlo debelim staklima”.

Nekad neugledna devojčica, danas je umetnička ikona, muza Rikarda Tišija i vrlo lepa žena koja uskoro ulazi u sedamdesetu godinu života.

Svoje je odrastanje Marina Abramović opisala u brutalno iskrenoj autobiografiji “Hod kroz zidove”  koja se s nestrpljenjem očekuje u likovnim krugovima.

Prethodile su joj mnoge polemike, pa i ona koja je nastala nakon što je u javnost “iscurilo” kako u knjizi piše da je tri puta imala pobačaj, jer nikad nije želela decu.

Kako je priznala u jednom od retkih intervjua od tada, u “Guardianu”, razočarala se reakcijama i napadima: “Svidelo mi se kako je jedan od forumaša napisao da niko ne pita Džordža Klunija zašto nema decu. Ostalo je bilo vrlo licemerno”.

RODITELJI PARTIZANI

U memoarima je dalje, napisala kako je u njenom detinjstvu bilo i mnogo krvi. Kada je izgubila svoj prvi dečji zub, krvarenje se nije zaustavljalo tri meseca, a kada je dobila prvu menstruaciju, trajala je deset dana. Autobiografija Marine Abramović je beskompromisna ispovest, kao i svi njeni performansi, u kojoj su život i umetnost u neraskidivoj vezi.

Majka, Danica i otac Vojo bili su partizani, tamo su se i upoznali: “Bila je to prelepa priča. Ona je bila lepa, on zgodan, jedno drugome su spasili život. Majka je bila odgovorna za prevoz ranjenih partizana”. Otac je dolazio iz siromašne porodice, majka iz bogate: “Sećam se da je moja baka pričala da je majka kada je otišla u partizane iza sebe ostavila šezdeset pari cipela. Komunizam je za nju bio apstraktna ideja, nešto što je naučila u školi čitajući Marksa i Engelsa. Postati partizanka bio je idealistički odabir, čak i pomodni”.

Za umetnost se odlučila vrlo mlada. Prijatelj njenog oca posetio ih je i pokazao joj jedan umetnički proces, nabacio je niz boja na sliku, spalio tu sliku, i rekao joj je kako je reč o zalasku Sunca. Marina Abramović verovala je da je to fantastičan prizor. Odlučila je nakon toga da studira umetnost, ali njene ideje su bile radikalnije.

ŽIVOT BEZ STRAHA

Prvi radikalniji performans izvela je u Edinburgu, “Ritam 10”, raširila je prste ruke i igrala se nožem, svaki put kada bi se ranila, popila je žestoko piće (inače nikad ne pije), uzela ponovo nož, i nastavila.

U doba kada je izvela navedeni performans, živela je vrlo konzervativnim životom, u Beogradu, u stanu sa svojom majkom, kod kuće je morala da bude do deset uveče. Kada je bila 14-godišnjakinja, namerno je krenula da prereže venu, ali baka ju je pronašla i sprečila, majci nisu nikad rekli.

Legla je i usred zapaljene zvezde, skoro se ugušila: “Uvek sam osećala strah, i s tim osećajem sam se suočavala u svojoj umetnosti. Zvezda petokraka je bila u svakoj školskoj knjizi. Bila je simbol restrikcije i kontrole, i želela sam da se oslobodim toga tako da se suočim s ovim simbolom”. Kada je njena majka otkrila šta joj sve ćerka radi u ime umetnosti, bacila joj je staklenu pepeljaru u glavu, rekla je da joj je “dala život” i da će joj ga sada “uzeti natrag”.

OD OBOSTRANIH NEVERA I NASILJA DO SEKSA UTROJE

Jedan isečak iz memoara Marine Abramović nekoliko dana pre izlaska celog dela objavljen je u britanskom The Guardianu.

U objavljenom poglavlju umetnica se vraća u vreme kada su ona i nemački umetnik Ulaj bili u Australiji i dobili ideju da izvedu performans radnog naslova “The Lovers”. Plan je bio da će par stati na suprotne strane Kineskog zida i hodati dok se (nakon što svako pređe po 2500 kilometara) ne susretnu, a na sredini građevine trebali su da se venčaju.

Početak njihova kraja bio je kada su izvodili “Nightsea Crossing”, u kojem su u danima po osam sati dnevno sedeli u stolici jedno naspram drugog i gledali se u oči. Ulaj zbog bola u abdomenu nije uspeo  da izdrži do kraja, a Abramović je izvela performans onako kako su ga zamislili. Osećao se poniženo.

Status quo u njihovoj vezi trajao je još dve godine. Par je u to vreme od prijatelja i javnosti skrivao činjenicu da im je veza u raspadu. Uskoro je Abramović priznala Ulaju da ga vara s jednim francuskim piscem, na šta joj je on takođe otkrio identitet svoje ljubavnice. Nakon priznanja pitala ga je da li želi s njom i svojom ljubavnicom  da ima seks utroje, na šta je on pristao. Tu je situaciju opisala kao prilično bolnu: “Bilo je poput jednog od mojih performansa, samo što je to bio stvarni život. Nisam htela da to bude stvarno. Nisam osećala ništa. Kaže se da ljudi koje, na primer, udari bus i zbog toga izgube nogu ne osećaju bol jer njihovi živci jednostavno ne mogu preneti toliko boli mozgu. Namerno sam se odlučila na taj potez, da ga oteram od sebe. Ali cena je bila vrlo visoka.”