Pred svaki Uskrs jaja sa belom ljuskom pretvore se u „zlatna jaja“. I kad želite da ih kupite, ne možete da ih nađete, a kada ih nađete, shvatite da koštaju duplo skuplje od običnih.
Međutim, nije teško da od običnih jaja dobijemo bela jaja. E onda je lako baciti se na dekupaž ili „obuci jaje“ tehniku.
Potrebno je:
– 250 ml alkoholnog sirćeta
– 750 ml vode
– desetak jaja
Priprema:
Stavite jaja u posudu tako da stoje u jednom redu. Prelijte mešavinom sirćeta i vode.
Kada proključa, kuvajte još 15 minuta, a onda prohlađena jaja oribajte novim sunđerom ispod mlaza hladne vode.
Sirće će nagristi površinski sloj ljuske i skinućete braon boju. Pazite kada ribate, jer su jaja malo osetljivija.
Jaja koja ćete izbeljivati treba da budu sa što manje flekica, odnosno što ravnomernije boje jer se u suprotnom te flekice primete, mada ni to ne mari ako se igrate salvetama i radite dekupaž.