IZBORITE SE SA FLEKAMA: Tvrdokorne mrlje nestaju uz pomoć ovih SAVETA

Ne pravite ove greške i izborićete se sa svakom flekom.

odeca
Pixabay.com

Fleke od kafe, vina, hemijskih olovaka, dezodoransa, krvi, čak i masti, mogu se skinuti sa odeće ili nameštaja ako pratite ovih sedam koraka.

Kako skinuti fleke, postoji li univerzalno rešenje? Da, ukoliko ste uporni i ne odustajete, i pažljivo zapamtite da bi trebalo da uradite ovih sedam stvari po preporuci stručnjaka za mašinsko i hemijsko pranje veša.

Budite brzi

Najlakši način da skinete fleku je da odmah počnete. Fleke koje su se već osušile biće znatno teže za skidanje. Dok su još vlažne, trenutak je da krenete u akciju! Čak i najjače sredstvo za skidanje fleka biće manje delotvorno na flekama koje su se sušile satima.

Nikada ne trljajte

Dok se još uvek niste bacili na samo pranje, ključno je da izvučete što više tečnosti iz tkanine. Tapkajte je papirnatim ubrusom ili sunđerom, ali je nikada nemojte trljati. Trljanje samo razmazuje fleku i dublje je uvlači u vlakna tkanine.

Koristite hladnu vodu

Topla ili vrela voda će “zapečatiti” fleku, naročito ako je ona nastala od krvi ili proteina kao što su jaje i mleko. Uvek počnite sa hladnom vodom, a vruću nikada nemojte koristiti na flekama za čije poreklo niste sigurni.

Ne dozvolite da se osuši

Ne palite fen, ne izlažite isflekanu tkaninu direktnoj sunčevoj svetlosti, jer će toplota, kao i u slučaju vode, pomoći supstanci koja je napravila fleku da se trajno veže za niti tkanine.

Proverite etiketu

Možda komad odeće koji ste isflekali ne sme u mašinu, zbog čega je važno da proverite kako se najbolje pere. Ovo će vam biti od koristi ako ste, po Marfijevom zakonu, isflekali nešto što ste obukli prvi put. Budite pažljivi i jaka sredstva za skidanje fleka najpre isprobajte na manje vidljivom delu komada garderobe ili tepiha. Pročitajte i koji je najštetniji sastojak kućne hemije!

Budite uporni

Tretiranje fleka sodom bikarbonom, solju, bebi puderom i sredstvima za skidanje mrlja ponekad se mora ponoviti više puta. Nemojte odustajati jer je uz upornost i istrajnost moguće skinuti i fleku staru godinu dana.