IZLET ZA PLIĆI DŽEP: Kako obići Atinu za 15 EVRA?

Stigli ste u Atinu, a već razlišljate kako da provedete dan sa ograničenim budžetom? Možda je lakše nego što mislite.

Anita
pixabay.com

Prva stvar koju bi trebalo da uradite je da rezervišete hotel u blizini centra grada – negde oko Sintagma ili Monastiraki trgova.

Ovo je najbitniji korak ukoliko želite da uštedite novac, jer većinu stvari koju bi trebalo posetiti nalaze se u neposrednoj bizini ovih trgova, pa ne morate brinuti za transport, odnosno, ne morate plaćati prevoz. Možete, jednostavno, pešaka doživeti Atinu.

Započnite dan tradicionalnim grčkim doručkom

Gde god da se zaputite, pronaći ćete “fourno” ili pekaru. Oko centra grada ima ih mnogo, pa vam neće biti problem da izaberete onu koja je najbliža vama. Oko Monastiraki trga nalaze se neke od najboljih pekara koje poslužuju tradicionalna grčka peciva – slatka i slana.

Pekare u Atini imaju najjeftiniju, a najukusniju ponudu peciva – pite punjene spanaćem ili sirom, takozvane, “tiropita” i “spanakopita”.

Većina mesta u Atini nudi besplatnu kafu ukoliko kupite neke od ovih pita.

Besplatne turističke ture

Jedan od najboljih načina da upoznate grad je da se priključite besplatnim pešačkim turama.

Vaš turistički vodič će vam objasniti koje delove Atine, antičke i moderne, bi trebalo posetiti, a sve to će ispričati na engleskom jeziku i pokazati za 2 sata i 30 minuta. Jedna od bitnih stvari je ta što turistički vodič vodi ove ture besplatno, pa bi bilo poželjno da unapred rezervišete mesto, jer često budu veoma brzo popunjena.

Cena ulaska za grčki Akropolj iznosi 5 evra tokom zime, a 10 evra tokom letnje sezone. Ukoliko ste voljni da izdvojite ovu svotu novca za obilazak kulturnog nasleđa Grčke, nećete se pokajati, jer se suština antičke civilizacije, upravo, nalazi ovde.

Ako ne želite da plaćate ulaz, možete jednostavno pešaka obići Akropolj kaldrmisanim putevima koji ga okružuju. U tom slučaju videćete samo spoljnu arhitekturu ove građevine.

Giros kao najbolja večera

Najbolji način da završite veče je da probate tradicioalno grčko jelo – giros, koje možete kupiti na bilo kojem mestu u centru grada.

Često, ako naiđete na mesto koje je van turističke zone Atine, cena girosa iznosi od 2 do 3 evra.

Nakon što uzmete hranu, predlažemo posetu Zapeion parku. Ova zelena oaza pruža mir od gradskih gužvi i velikog broja turista, a predstavlja savršeno mesto za piknik.

Za kraj, preporučujemo da obiđete Filopapos brdo sa kojeg se pruža veličanstven pogled na grad i more. Ovde možete sedeti na velikim stenama i posmatrati zalazak sunca, kao najbolji način završetka dana.