Usvojite ove trikove na vreme! TRI NAČINA da zapamtite SVE ŠTO NAUČITE

Mozak
Pixabay.com

Dešava vam se da želite nešto da kažete, a onda da u potpunosti zaboravite na šta ste mislili? Usvojite tehnike koje će poboljšati vaše pamćenje i učenje pretovriti u zabavu!

 

Često vam se dešava da tražite pola sata stvar koju držite u ruci ili da ne možete da se setite činjenice o kojoj ste trenutak ranije razmišljali? Ne očajavajte, jer nauka kaže da se ti problemi mogu prevazići!

Koliko informacija ćemo zapamtiti i u trenutku reći zavisi od mehanizama u našem mozgu. Kada je u pitanju pamćenje i reprodukcija zapamćenog, glavni mehanizam koji prikuplja i skladišti informacije stvara se UČENJEM.

Biznis Insajder navodi da naše pamćenje postaje bolje ako se trudimo da naučimo gradivo koje teže učimo ili razumemo. Takvo učenje će doprineti da zapamtimo skoro sve što učimo, jer teško savladivo gradivo naš mozak čini sposobnijim za pamćenje, baš kao što dizanje velikih tegova naše mišiće čini jačim. 

Pored borbe sa teškim gradivom, izazivajte i nadograđujte svoja postojeća znanja, jer to takođe mozak čini spretnijim. To znači da će vaš mozak bolje pamtiti jer vi neprestano vežbate da pamtite povezujući i obnavljajući.

Najbolja metoda da nam novo učenje koje nam se učinilo prelako ne iščili prebrzo ili ga zameni staro znanje koje je slično, jeste neprestano obnavljanje i povezivanje starog znanja sa novim. Na primer, zapamtićete ime novog poznanika ako povežete da se zove kao neka poznata ličnost ili vaš dobar drug. Takvo povezivanje naučenih imenica se naziva ELABORACIJA. Zahvaljujući njoj ćete lakše pamtiti imena novih kolega i poznanika, gde je vaše parking mesto…