ŽELITE DA PODIGNETE SAMOPOUZDANJE? Onda morate da poslušate ovaj savet

sramota
pixabay

Biti nag u društvu prijatelja jača vaše samopouzdanje.

 

Ukoliko ste odrastali u konzervantivnoj porodici verovatno je golotinja pojava o kojoj se ne raspravlja.

Ipak, život nas stavlja na razna iskušenja a mnoga moramo dočekati spremno, nekada i bez donjeg veša. Biti nag u društvu je svakodnevna pojava, pogotovo za nekoga ko se bavi sportom ili plesom. Nisu neouobičajene žurke ili slavlja na kojima je gola koža propisani “dres kod”. Psiholozi savetuju da ni tada nema mesta stidu, zato ga ispoštujte bez trunke srama.

Ukoliko vam je pak ova ideja neprihvatljiva i to je razumljivo. Najveći deo svog života provodimo odeveni. Ipak, skidanje je čin koji se sve ređe dovodi u vezu sa seksualnošću. Danas ga pojedini stručnjaci tumače i kao socijalno prihvatljivi postupak, koji utiče na naše samopouzdanje.

Doktorka Linda Butrojd je upoređivala reakcije ljudskog mozga, dok posmatramo slike nagih tela. Jedan od zaključaka jeste da mediji u velikoj meri utiču na to kako percipiramo nago ljudsko telo, pogotovo ukoliko je reč o našem.

– Svaki put kada mozak registruje golo telo, pokušava da ga uklopi u već formirani šablon. To je neuobičajeni utisak, pa zato često uočavamo nedostatke naročito kod sebe. Svakom od nas su i najmanja odstupanja od idealnog tipa lako uočljiva, zaključuje Butrojd, a prenosi Dejli mejl.

Životni trener Džo Peinter, naglašava da žene preteruju kada procenjuju savršenost svog

tela. 

– Dame su vrlo surove kada govore o nesavršenostima. Svaka bi se bolje osećala ukoliko zanemari koji centimetar viška. Samim tim delovaće seksipilnije i sebi i drugima – navodi Peinter.

Džeki je Britanka koja je pristala na nesvakidašnji opit. Ona je sa trojicom svojih prijatelja otišla u jedan spa centar, gde su njihovo kupanje bez kostima fotografisali istraživači.

– Do tada sam bila stidljiva , međutim ovaj događaj je sve promenio. Danas zajedno odlazimo na plažu, šetamo šumom nagi, zajedno se tuširamo. Ne libimo se da u zajedno spavamo bez odeće a odbacimo je i kada se međusobno posećujemo. Ovaj eksperiment je sjajno uticao na moje samopouzdanje i samospoznanje – ne krije zadovoljstvo ova tridesetogodišnja Britanka.