Paljenje vatre je lepo i romantično, ali na otvorenom prostoru, bezbedno i zaštićeno, nikako usred kuhinje!

 

Mikrotalasna pećnica ume da bude veoma korisna. Osim što greje hranu, ona može da bude i te kako dragocen uređaj u domaćinstvu. Pogledajte ovde kojim sve trikovima možete olakšati sebi život pomoću mikrotalasne!

Međutim, da bi vam mikrotalasna rerna duže živela, a i da ne izazovete požar i eksplozije, morate da obratite pažnju na to kako je koristite i šta u njoj zagrevate.

Vodite računa i kada stavljate keramičke tanjire u mikrotalasnu – ukoliko imaju pozlaćene šare, to je metal!

U mikrotalasnoj rerni nikako nemoj podgrevati kinesku hranu u kartonskim kutijama u kojoj je dostavljaju iz restorana. Ukoliko ste dobro pogledali unutrašnjost kartonskih kutija, ona je presvučena tankim slojem metala koji održava toplotu dostavljene hrane, a opšte je poznato da ništa metalno ne sme u mikrotalasnu jer će se očas zapaliti i eksplodirati. Dakle, escajg, aluminijumska folija, putne šolje… Zaboravite na to.

Isto važi i za papirne i najlonske kese, kao i za novine. Em što nije higijenski, možete izazvati požar, ali i trovanje toksičnim gasovima koje bi ove stvari ispustile.

Proverite da li na nekoj plastičnoj ambalaži piše da može da se greje u mikrotalasnoj, pre nego što napravite haos!

Plastične čaše od jogurta, kiselog mleka i pavlake koje su osmišljene za jednokratno korišćenje nisu napravljene tako da mogu da izdrže visoke temperature. Zatopiće se i ispustiće hemikalije u namirnice koje grejete unutar njih.

Internet je prepun saveta o tome kako skuvati jaja u mikrotalasnoj rerni. Međutim, sva je prilika da ćete završiti čisteći neverovatan haos. Temperatura u mikrotalasoj stvoriće paru u jajetu, a pošto nema kuda da izađe, ona će naterati siroto jaje da eksplodira.

Ni voće ne može da izdrži toliku temperaturu. Grožđe će eksplodirati, a suvo grožđe će se izuzetno dimiti. Budite obazrivi.

Nemojte nipošto pokušavati da grejete sušene ljute papričice. Aktivna hemikalija kapsaicin je nestalna i zapaljiva, pa ćete završiti sa gorućim paprikama čiji je dim poput suzavca.

Sve što je topivo ili može da proključa ili prska, poput slanine, soseva, kačkavalja, trebalo bi da grejete poklopljeno drugim tanjirom – kako ne biste morali da se borite sa tvrdokornim masnim mrljama.

I, ono što je najvažnije – nikako nemojte grejati ništa. Ako ponekad poželite da uključite mikrotalasnu bez da ste nešto stavili u nju – nemojte to raditi. Pošto nema ničega što bi apsorbovala mikrotalase, magnetron (stvarčica koja čini da mikrotalasna radi) će ih apsorbovati nazad i uništiće sam sebe. Dakle, vaša mikrotalasna će izvršiti samoubistvo! 🙁