Jedinstvena frizura za manje od pet minuta: Napravite sami kiku koja će zadiviti frizere (TUTORIJAL)

Pletenice mogu biti različite složene strukture koje se prave preplitanjem dva ili više pramenova kose na različite načine. Prisutne u ljudskoj istoriji hiljadama godina, one su pored jedinstvenog ukrasa predstavljale i svojevrsnu formu “društvene” umetnosti jer se vreme provedeno u pletenju koristilo za razgovor i druženje.

 

U određenom periodu su služile i kao sredstvo komunikacije, simbol koji je pružao pregršt informacija o osobi, kao na primer o bračnom statusu, zrelosti, statusu u društvu i sl. Određeni stilovi pletenja su bili karakteristični za određena plemena ili narode.

Tokom različitih perioda u razvoju ljudskog društva, pletenice su bile manje ili više popularne. U poslednje vreme one su doživele povratak na velika vrata, uzimajući primat u frizerskim trendovima, sa značajnom ulogom u upotpunjavanju stajlinga kako u visokoj modi, tako i u uličnim trendovima.

Kako bismo vam omogućili da budete u toku sa aktuelnim trendovima i da što lakše savladate osnove pletenja, pripremili smo serijal tutorijala sa razlčitim stilovima pletenja i njihovim varijacijama.

Obična pletenica

Za početak krećemo sa osnovama. Prikazujemo vam običnu pletenicu koju većina već zna i često pravi. Ona predstavlja osnovu mnogih drugih vrsta pletenica i stilova pletenja, stoga nije na odmet “utvrditi gradivo”.

1. Podelite kosu na tri dela.

 

2. Krajnji desni pramen kose prebacite preko srednjeg pramena u sredinu.

 

3. Zatim prebacite krajnji levi pramen preko srednjeg u sredinu.

 

4. Ponavljajte naizmenično 2. i 3. korak do željene dužine. Pri tom pazite da vam se pramenovi ne zamrse.

 

5. Kada završite pletenje učvrstite gumicom na kraju i vaša pletenica je gotova!

 

Proširena obična pletenica

Običnoj pletenici možete dati volumen i interesantan izgled na veoma jednostavan način. Za početak je potrebno da ispletete običnu pletenicu na gore prikazani način.

1. Uhvatite pletenicu za kraj, odnosno za gumicu na kraju pletenice i povucite lagano ka “napolje” prvi preplet sa desne strane.

 

2. Zatim povucite ka “napolje” prvi preplet sa leve strane i dalje pridržavajući pletenicu za gumicu na donjem kraju.

 

3. Nastavite da ponavljate naizmenično prvi i drugi korak dok ne dođete do kraja pletenice i ne budete zadovoljni njenim izgledom.

 

Ukoliko već niste, probajte sami da napravite ove dve frizure sebi ili drugima i uverićete se kako je jednostavno, uz samo malo truda.