Jedite OVE namirnice i kosa i koža izgledaće kao iz časopisa

kosa
FLICKR/McNeney

Zdravi, čvrsti nokti i sjajna kosa, dve su stvari za kojima žene potajno pate. Negovanu kosu teško je održati, a ispucale nokte, koji se konstantno listaju, potrebno je svakodnevno negovati. Evo i kako…

 

Voda

Kažu da je voda izvor života. To je zaista tačno jer očigledno nismo svesni koliko nam je važna i u čemu nam sve može biti od ključne pomoći. Tako je, i kada su u pitanju kosa i nokti, njena uloga najvažnija. Isušene vlasi i iskrzali nokti zahtevaju hidratantnost, koju postižemo najčešće konzumiranjem ove tečnosti.

Jaja

Da bi vaša kosa rasla, potrebno je da je redovno napajate keratinom. Zbog toga su jaja pravi izbor za vas. Prosečan rast kose na mesečnom nivou je dva do tri centimetra, ali uz pomoć jaja, koja sadrže i gvožđe i biotin, garantujemo da će vlasi ubrzano rasti.

Limun i pomorandža

Ne znamo da li ste već imale priliku da isprobate, ali ukoliko niste odmah se bacite na posao. Sedam dana zaredom stavljajte nokte u limun presečen na pola. Ako imate zanoktice u početku će vas peckati, ali vremenom će vam i to zarasti. Nokti će biti čvršći, a uz pomorandže, bogatu vitaminom A, biće sjajniji i manje suvi.

 

Mleko

Mleko je za kosu i nokte prava blagodet. Nedostatak gvožđa u organizmu može da dovede do opadanja kose i čestog lomljenja noktiju. Zato je mleko najbolje za to, puno je proteina, kalcijuma, vitamina D. Nikako ga ne zaobilazite u ishrani!

Kelj, spanać…

Zeleniš, kako ga nazivaju domaćice, bogat je vitaminima C i A. Ovo povrće veoma je bitno za proizvodnju kolagena, koji jača krvne sudove. Vitamin C je bitan za apsorpciju gvožđa (koje dobijate iz jaja), a vitamin A podstiče rast kose.loading...