Svi smo svedoci sve skuplje i skuplje hrane na tržištu, a o njenomj kvalitetu nemamo puno dobrih reči. Možda je vreme da razmislite o sopstvenom vrtu.

 

I ne, ne treba vam polje u kojem ćete saditi svoje voće i povrće, nego će vam poslužiti i balkon ako imate volje i truda.

Da bi vam plodovi na balkonu uspeli, balkon ne bi trebalo da gleda na sever, a najbolje je saditi na južnom balkonu.

U teglama vam može uspevati puno povrća i voća. Možete posaditi jagode, ribizl, paradajz, paprike, blitvu, salatu, mahune, krastavce, mandarine, bosiljak, ruzmarin, timijan, čili i još mnogo toga. Ako ste početnik najbolje je da počnete s jagodama jer one nisu zahtevne, samo ih je bitno redovno zalivati.

Najbolje je saditi u plastičnim posudama, jer one neće upijati vodu koja treba biti namenjena za paradajz.

Želite li imati paradajz s sopstvenog balkona, bitno je da vaš balkon ima samo dovoljno sunca i moći ćete brati plodove celo leto. Najbolje je na balkonu posaditi sortu Minibel koja će izrasti do 30 cm. Sadite u duboki, plastični lonac.

Posudu u koju ćete posaditi paradajz napunite zemljom i kompostom, a kada biljka počne rasti, zabodite u nju drveni kolac i privežite je. Kako bi paradajz imala što bolji urod, morate je povremeno nadohranjivati, otprilike jednom mesečno.

Paradajz je dobro prvi puta prihraniti kada se razviju prvi plodovi, a kada počnu zreti vreme je za drugo prihranjivanje. Kvalitetni organski kompost će biti najbolji za to. Dozrele plodove je najbolje rezati makazama i to rano ujutro ili uveče, piše Savjetnica.com.