Jedrenjem i štapovima za pecanje do ribolovačkog uživanja i prefinjenog obroka

Otvoreno more, neistražene teritorije, galebovi, talasi i jedrilica i vetar – sve su što je potrebno jednom sofisticiranom i hrabrom ribaru. Jedrenje u priobalnom pojasu ali i na otvorenom moru dokaz je da ribolov može dosegnuti veći nivo pod uticajem vetra i navigacionih sposobnosti čoveka.

Pixabay.com

Ribolov jedrilicom je prava mentalna i fizička vežba za čitavu porodicu jer se putem plovnog sredstva može doći do sasvim nepristupačnih mesta a područje na kojem se lovi riba nema teritorijalnih ograničenja.

No, potrebno je izabrati odgovarajuće plovilo, a posebno ribolovačku opremu kako bi se imalo ispeha u ulovu.

Morski ribolov i mogućnosti za svakog

Na morima, ribolov je sastavni deo života većine ljudi. Neretki su ribolovci koji u morska prostranstva odlaze ranom zorom a vraćaju se predveče. U zemljama koje poseduju izlaz na more često su organizovani i ribolovački međunarodni turniri, zatim, otvorene škole jedrenja, podvodnog pecanja sa instruktorima i tako dalje.

Ribolovački pribor i štapovi za pecanje

Tradicionalna oprema za pecanje veoma je slična opremi za morsko pecanje, međutim razlika je u veličini, čvrstoći i otpornost na koroziju usled slane vode. Morska prostranstva prepuna su znatno većih vrsta riba no rečna ili jezerska, kao što su tuna, bakalar, iverak, skuša, brancin, morski pas i slično, stoga na celokupnu opremu i štap za pecanje treba obratiti više pažnje. Da li će biti ribolov uspešan ili ne svakako da zavisi od pribora.

Na modernom tržištu mogu se pronaći štapovi za pecanje koji mogu biti čak i četvorodelni sa keramičkim prstenovima, zatim, raznovrsne kuke i mamce, specifičnu odeću i drugi pribor. Štapovi za pecanje varaličarskog tipa u morskom ribolovu najčešće kao pomoć koriste takozvane “kašike” koje trebaju biti težine od 300 grama pa sve do 1 kilograma, zavisno od dubine na kojoj se peca. Takođe, ističe se i vobler kao mamac koji se spušta do dubine od 4 metra. U morskom ribolovu za hvatanje mogu se koristiti i živi mamci poput rakova, školjki, kozica i slično.

Štapovi za pecanje sa mašinicom u morskoj praksi biće snažnija oprema i olakšaće izvlačenje ulova pa čak omogućiti i pravi trofej. U ribolovačkim radnjama štapovi za pecanje koji su namenjeni slanoj vodi i krupnim grabljivicama takođe se mogu pronaći, kao i oni za dubinsko pecanje, teleskopski karbonski štapovi za pecanje, ali i specifični držači za štap sa čičkom, rukavice za zaštitu od jakih trzaja i tako dalje. Većina ovih proizvoda za morski ribolov je ojačana posebnim vlaknima i ima sposobnost pouzdane osetljivosti na ugriz.

Ulov ribe i humanijim načinom do obroka

Do momenta kada riba postane sastavni deo vaše palube broda, morate se dobro preznojiti. U ovoj borbi treba ostati miran. Ne treba štedeti na kvalitetnim kukama jer će vam one pomoći da ribu izvučete iz vode dok se ona bude snažno trzala. Iskusni u ribolovu savetuju da ulovljenu ribu stavite u posudu sa vodom i zarežete joj škrge kako ne bi bilo nereda po čitavoj palubi i kako bi meso ostalo celokupno i ne rasparčano.

Pecanje nije samo hobi već i zanat koji se može usavršiti toliko dobro da postaje pravi izvor prihoda i omogućava pravi užitak na stolu jedne porodice. U istraživanju morskih dubina čovek pronalazi način da se opusti ali i ima sofisticirani obrok.