JEFTINIJE I ZDRAVIJE, A SVEJEDNO BLISTA! Očistite kuhinju uz sastojake koje već imate kod kuće

Svi znamo da je sređivanje i čišćenje kuće proces koji iziskuje i vreme i trud, ali i određenu sumu novca uloženu u kupovinu sredstava za uklanjanje nečistoća, četki i mehaničkih aparata. Međutim, koristite li ste starim dobrim trikovima za čišćenje koje vam nudi upravo vaš dom?

Čišćenje
Pixabay.com

Naučite kako da uštedite, a da vam kuća sija!

Bezbedno čišćenje bele tehnike i kuhinjskih aparata

Mali, ali i veliki aparati neophodni svakoj kuhinji veoma su korisne i funkcionalne stvarčice koje štede vreme i prljanje posuđa. Međutim, ponekad je prava umetnost oprati ih tako da budemo sigurni da su potpuno čisti i bezbedni za korišćenje.

Na primer, mikrotalasna rerna, ume da nakupi veliku količinu zakorelih masnoća po zidovima, koje ni ne primetimo dok neprijatni mirisi ne počnu da se šire.

Predupredite ovu pojavu sporadičnim osvežavanjem pećnice tako što ćete u šolju vode dodati tri kašičice limunovog soka i uključiti na tri minuta! Bićete oduševljeni svežinom vašeg malog, kuhinjskog aparata ali i naslagama za koje niste ni znali da su tu.

Čišćenje rerne ili aspiratora

Rerne i aspiratori mogu biti naročito naporni za čišćenje jer se domaćice često ne obaziru na fleke koje nastaju prskanjem ili parom. Zbog toga je na ovim delovima u kuhinji potrebno nešto delotvornije, kako bi se uklonile sve tvrdokorne naslage!

Sprejevi i gelovi za tvrdokornu prljavštinu se često mogu osećati danima nakon ribanja, a ako ne želite da se deo tih mirisa domogne i do hrane, ili da se širi vašim domom danima – pribegnite prirodnijim alternativama!

Napravite pastu od sode bikarbone, limunovog soka i vode. Rernu čak možete premazati polovinom limuna pa tek onda obložiti pastom i ostavite da prenoći.

Narednog dana (ili barem 12 sati) dok budete trljali pećnicu primetićete da pasta postaje sve više braon, ali to je dobar znak jer znači da se masnoća skida.

“Final touch” za svežinu i higijenu

Da biste bili sigurni da se sve sija kao novo – poslužite se sprejem za dezinfekciju, odnosno prebrišite pećnicu rastvorom sirćetne ili limunske kiseline. Ovaj rastvor pokazaće vam da li ste negde ostavili malo sode bikarbone jer će napraviti penicu.

Čišćenje radnih površina i sudopere

Kada se radi o čišćenju radnih površina, sudopere ili polica u frižideru – tu nikako ne smemo koristiti teške hemikalije, ali moramo što efikasnije ukloniti bakterije od hrane!

Dobra vest je da sve sporne površine možete očistiti uz bocu mlake vode i dodavanje sastojaka kao što su soda bikarbona, limunov sok ili, još efektnije – jabukovo ili alkoholno sirće! Ova kombinacija je idealna i za otpušavanje sudopere i uklanjanje kamenca sa slavine i emajla.

Zamenite tečnost za sudove prirodnom opcijom

Tečnost za sudove koju kupujemo u prodavnicama može sadržati obilje surfaktanata različitih vrsta koji ako se ne isperu dobro mogu ostaviti ozbiljne posledice po naše zdravlje! Čak ne moramo ni čekati određeni vremenski period da postanemo svesni njihovog štetnog uticaja, dovoljno je da pogledate ruke nakon pranja sudova i isušenu kožu koja za njima ostaje.

Zato, spasite svoje ruke i počnite prati sudove prirodnom alternativom koja je jednako delotvorna. Radi se o učinkovitoj kombinaciji limuna i sode bikarbone!

Ukoliko su vam sudovi naročito masni i zahtevni za čišćenje – poslužite se time da višak masnoće ili ostataka od hrane upijete ili uklonite ubrusom, a onda da sporno posuđe potopite u vrelu vodu na par minuta.

Prirodni osveživač za kuhinju

Industrijski osveživači nisu preporučljivi da se drže ili prskaju u delu gde nam je kuhinja, naročito kada spremamo hranu. Veštački mirisi mogu uticati na naš doživljaj mirisa hrane, mogu izazvati mučninu, a i vrtoglavica je čest problem kada se iskombinuju snažni osveživači i toplota, ondosno para od hrane.

Takođe, naši viseći delovi koji skladište hranu i žitarice posebno su privlačna meta za stenice, a korišćenje veštačkih repelenata može izmeniti miris samih namirnica, pogotovo ako su začini u pitanju.

Kako se onda zaštititi od bubica?

Korišćenjem prirodnih alternativa za hemijske repelente uspešno ćete držati stenice, moljce i druge “kućne” napasti daleko od hrane!

Ukoliko niste ljubitelj tečnosti u visećim delovima kuhinje, jednostavno stavite jednu vezicu (ili spakujte u vrećicu) mirišljavih biljaka kao što su lavanda, ruzmarin ili matičnjak!

Evo i ideje kako da sami napravite osveživač vazduha koji će i mirisati i izgledati lepo, a koji će biti zdrav i za vas, za vaše ukućane, kućne ljubimce ali i hranu.

Dovoljno je da u prokuvalu i sa ringle sklonjenu vodu dodate 30g želatina, a onda da dobijenoj smesi dodate so i šolju veoma hladne vode. Odaberite teglicu za osveživač pa u nju sipajte oko 30 kapi omiljenog, eteričnog ulja.

Želatinastu tečnost prelijte preko ulja, dobro promešajte i ostavite da se ohladi. Ukoliko želite šareni osveživač – dodajte u smesu nekoliko kapi boje za hranu.

Sigurni smo da sve pomenute sastojke već imate u svom domu. Zašto ih onda ne iskoristiti i promeniti navike u čišćenju nabolje, i to zauvek!