Još malo do SPEKTAKLA NA NEBU: Bliži se noć KRVAVOG SUPERMESECA! Evo tačno KADA

Približavamo se kraju maja, kada će Mesec prirediti poseban doživljaj za posmatrače neba - ali samo za one koji su na određenim geografskim odrednicama.

mesec
pixabay

Mesec će se nalaziti na suprotnoj strani od Sunca i u potpunosti će biti osvetljen 26. maja u 6:13 ujutro u CDT zoni.

Takav pun Mesec su ranije indijanska plemena znala Cvetni Mesec, jer je to bilo doba godine kada je prolećnog cveća bilo u izobilju.

U poređenju sa ranijim, pun mesec u maju biće i supermesec. Fenomen supermeseca karakterišu veličina, jaka osvetljenost ali i boja koja može postati jarko-crvena.

Potpuno pomračenje Meseca se dešava kada Mesec u potpunosti prođe kroz Zemljinu tamnu senku. Tokom ove vrste pomračenja, Mesec će postepeno potamneti, poprimajući krvavo crvenu boju. Boja je toliko upadljiva da se ovakva pomračenja Meseca ponekad nazivaju i krvavi meseci.

Faza potpunog pomračenja biće vidljiva na zapadu Sjedinjenih Država i Kanade, celog Meksika, većine Centralne Amerike i Ekvadora, zapadnog Perua i južnog Čilea i Argentine.

Pomračenje se može videti u celosti na istoku Australije, Novom Zelandu i ostrvima Tihog okeana, uključujući Havaje.

Za razliku od pomračenja Sunca, naravno da nisu potrebne posebne naočare da biste videli ovo pomračenje Meseca, samo izađite napolje i uživajte u pogledu (ako se nalazite na pomenutim područjima).

Skoro šest godina nismo imali potpuno pomračenje Meseca uz supermesec, a sledeće potpuno pomračenje Meseca će se dogoditi nad Severnom Amerikom tek maja 2022. godine.