JOŠ NIJE KASNO ZA ODMOR! Idealna i neponovljiva afrička destinacija koja je HIT OVOG LETA

Mauricijus predstavlja idealnu destinaciju za odmor iz snova. Ovo bajkovito mesto je sinonim za mir i opuštanje. Nalazi se u Indijskom okeanu istočno od Madagaskara. Reč je o ostrvu savršenih plaža od belog peska, tirkiznim vodama i luksuznim odmaralištima. Odmor na ovom rajskom ostrvu predstavlja nesvakidašnju avanturu.

Pixabay.com

Osim tirkiznog mora, Mauricijus pruža i planinarenje po šumovitim predelima, ronjenje, posmatranje neobičnih ptica kao i izlete do najudaljenijih krajeva. Da biste stigli na bilo koju od željenih destinacija, osim što možete iznajmiti automobil, možete rezervisati i taksi koji će vam biti na usluzi sve vreme boravka.

Klima, stanovništvo i hrana na Mauricijusu

S obzirom na klimatske uslove, Mauricijus je aktuelna turistička destinacija tokom cele godine. Zastupljena je tropska klima koja se deli na letnju i zimsku sezonu. Leta su vrela i vlažna i traju od novembra do maja, a zimski period se odlikuje toplim i sušnim vremenom i traje od maja do novembra. Cikloni su veoma retki, a temperature uz obalu su u proseku više za oko 5 stepeni.

Glavni, a istovremeno i najveći grad je Port Luis koji je kulturni, ekonomski i politički centar Mauricijusa.

Stanovništvo Mauricijusa je šarenoliko, tako da se može naći dosta Evropljana, Afrikanaca, Indijaca, Pakistanaca, Kineza i drugih. Posebna draž ovog ostrva je što se na jednom mestu sreću različite kulture i rase ljudi. Zvanični jezici su engleski i francuski, mada je dosta zastupljen i mauricijski kreolski jezik.

Hrana na Mauricijusu predstavlja mešavinu kreolske, kineske, evropske i indijske kuhinje, tako da je vrlo čest slučaj da jedan obrok predstavlja mešavinu svih navedenih ukusa.

Da li je Mauricijus zaista destinacija za svakoga?

Odmor na Mauricijusu je pravo uživanje i sa razlogom se kaže da je to idealna destinacija na kojoj će svako moći da pronađe najmanje nekoliko stvari kojima će biti opčinjen. Kada vam dosadi ležanje na plaži, poželećete da se oprobate u novim avanturama.

Osim što možete gnjuriti i šetati morskim dnom sa specijalnom kacigom, maziti lavove, možete plivati sa delfinima ili uživati u njihovoj igri. Ne propustite da se opustite uz zvuke tradicionalne muzike, da krstarite oko Mauricijusa ili da upoznate istoriju i kulturu ove zemlje. Ovo je samo delić bogate ponude koju pruža ova nestvarno lepa afrička zemlja.

Čak i ako niste smešteni u hotelu na plaži, nemate razloga za brigu, jer na većini gradskih plaža postoji divna prirodna hladovina. Van sezone plaže su poluprazne, jer za razliku od turista, meštani smatraju da voda nije dovoljno topla za kupanje. U sezoni su najveće gužve vikendom, jer tada lokalno stanovništvo dolazi u velikom broju. Koju god plažu da odaberete, nećete pogrešiti, jer svaka ima neku svoju specifičnost, a zajednička im je tirkizna boja vode i sedefasto beli pesak.

Plaža Blue Bay ( Plavi zaliv)

Ova prelepa peščana plaža je prvo što ćete ugledati kada sletite na Mauricijus. Nalazi se na jugoistočnom delu ostrva i važi za najlepšu plažu. Zbog bogatog podvodnog sveta je dobila status pomorskog rezervata. Ukoliko poželite, prelepi brodići sa providnim dnom će vas odvesti do ostrva „Dva kokosa“ koje se nalazi u ovom zalivu.

Plaža Le Morne

Ova prekrasna plaža se nalazi na krajnjem jugozapadu Mauricijusa i opravdano se svrstava među najlepše plaže ovog dela. Nalazi se ispod bazaltne stene Morne Barabant za koju se vezuje tužna priča iz 1835. godine. Naime, bazaltna stena je bila utočište odbeglih robova. Međutim, kada su britanski vojnici krenuli ka vrhu planine kako bi ih obavestili da je ropstvo zvanično ukinuto, uplašeni robovi su skočili sa stene, odabravši smrt umesto ponovnog ropstva. Stoga Morne Barabant, bazaltna stena predstavlja spomenik koji je uvršten u Uneskovu listu svetske baštine. Ova plaža je idealna za surfovanje i druge sportove na vodi.

Plaža Belle Mare

Ova peščana plaža je nesumnjivo najlepša na istočnoj obali Mauricijusa. Dugačka je oko 10 km i mada se odlikuje luksuznim rizortima, ukoliko poželite uvek ćete moći da pronađete parče raja samo za sebe.

Plaža Gris Gris

Na krajnjem jugu Mauricijusa nalazi se ova neobična plaža. S obzirom na to da je okružena brojnim vulkanskim stenama, u ovom delu je more uvek uzburkano, tako da je na ovom mestu zabranjeno kupanje.

Plaža Flic en Flac

Nalazi se zapadnom delu Mauricijusa i zaista je bajkovita. Dužinom peščane plaže nalaze se brojni apartmani, restorani kao i luksuzni hoteli. Između ostalog, ovo je omiljena plaža lokalnog stanovništva.

Plaža Grand Baie

Ovo je manja plaža koja nije predviđena za kupanje, jer predstavlja luku za jahte, ribarske čamce i katamarane.

Hodajte po morskom dnu Indijskog okeana

Ne propustite da priuštite sebi zadovoljstvo hodanja po morskom dnu. Ovde ćete imati jedinstvenu priliku da prošetate morskim dnom sa specijalnom kacigom tako da ni kosu nećete pokvasiti. U pratnji vodiča možete zaroniti po morskom dnu i bezbedno ušetati u jato riba.

Mazite lavove na Mauricijusu

Ako želite da savladate strah, možete se oprobati u neverovatnom iskustvu maženja lavova. Pre ulaska u kavez od čuvara ćete sem ogromnog štapa dobiti i detaljne instrukcije. Ukoliko niste sigurni u uputstva koja dobijete, možda je bolje da na nekom drugom mestu podstaknete lučenje adrenalina.

Plivajte sa delfinima

Mauricijus je idealno mesto na kome nesmetano možete plivati sa delfinima. Bez obzira na to da li ćete odabrati da plivate zajedno sa njima u pratnji lokalnog vodiča ili ćete sa čamca posmatrati njihovu razigranu zabavu, svakako ćete uživati.

Sega muzika za opuštanje

Ne propustite da uživo slušate muziku koja je karakteristična za Mauricijus. Peva se isključivo na kreolskom jeziku i ima sjajan ritam koji će vam se sigurno dopasti. Ovo je tradicionalna muzika za koju se pretpostavlja da je nastala kao izraz patnje robova i njihove ogromne želje za slobodom.

Krstarenje oko Mauricijusa

Na Mauricijusu je veoma popularna vožnja katamaranom, tako da će vam lokalne agencije ponuditi nekoliko opcija za krstarenje oko Mauricijusa. Osim vožnje do manjih ostrva, možete odabrati i romantičnu večernju vožnju u kojoj ćete svakako uživati.

Apravaši gat za ljubitelje istorije

Ukoliko ste zaljubljenik u istoriju i zanima vas prošlost Mauricijusa, obavezno posetite Apravaši gat. Nalazi se u Port Luisu, glavnom gradu Mauricijusa i uvršten je u Uneskovu listu svetske baštine. Kroz sjajnu muzejsku postavku ćete moći da saznate o prošlosti i stanovništvu Mauricijusa. Apravaši gat simbolično predstavlja mesto na koje se davno doselilo oko pola miliona ljudi iz raznih krajeva Indije, Male Azije, Afrike, Singapura i Malezije kako bi radili na plantažama šećerne trske.

Bez obzira na to šta ćete odlučiti da posetite na Mauricijusu, ne zaboravite da ovekovečite momente kako biste imali fotografije  koje će vas podsećati na nezaboravne trenutke provedene u ovoj izuzetnoj afričkoj zemlji.