KAD JE PAS SAM U KUĆI: Evo kako da budete sigurni da neće napraviti štetu

Izašli ste iz kuće na nekoliko sati ali vas je dočekao haos kada ste se vratili?

Pixabay.com

Iako ovo nije ni malo prijatno iznenađenje, moramo naglasiti da se ovo skoro uvek dešava, pogotovo kada su u pitanju štenci.

Može se desiti da kreću zubi da im rastu što izaziva neverovatan srab te je ovakvo ponašanje neizbežno, međutim vrlo je važno naučiti ih od početka da to ne rade. Teško da ćete uspeti da zabranite vašem psu da grize baš sve stvari, pogotovo ako su mali, te je najbolje da odredite neke stvari koje oni mogu da grickaju poput starih papuča, igračaka i slično.

Mogu postojati brojni razlozi zbog čega vaš pas ispoljava ovakvo ponašanje stoga rešenje nije da ga kaznite, već naučite da to više ne radi.

Kako da naučite vašeg psa da ne grize stvari po kući i šta vi sve možete uraditi da se takva ponašanja svedu na minimum, saznajte u tekstu koji sledi.

#1 Prilagodite prostor njima – sklonite sve rizične stvari

Psi su poznati po tome da vole da njuškaju i istražuju stoga je delom na vama da pripazite šta bi mogli da pronađu na podu.

Kao prvo, važno je skloniti sve one sitne stvari sa poda i stolova za koje mislite da bi mogli da dohvate. Osim toga, ukoliko živite u stanu, on mora biti funkcionalan za život sa psom, u njemu mora biti dovoljno mesta za kretanje, trčanje i igranje. Zašto?

Pa ukoliko vaš pas nema gde da se igra, vrlo je verovatno da će mu biti dosadno te će posegnuti za ovakvim ponašanjem.

U period dok još zajedno učite, možete da ogradite svog kućnog ljubimca posebnim ogradicama koja će ih izolovati od određene prostorije. Npr ukoliko ste primetili da su mu detalji u spavaćoj sobi posebno privlačni za grickanje poput tepiha ili nešto slično tome, možete iskoristiti ovu ogradicu i na taj način mu zabraniti pristup vašoj spavaćoj sobi dok vi niste tu.

#2 Obezbedite mu igračke koje će moći da gricka – pas mora imati dovoljno fizičke aktivnosti

Ako ne želite da vaš pas gricka sve po kući, neophodno je obezbediti mu igračke. Većina pasa, posebno kada su mali, imaće previše energije koju je potrebno usmeriti na pravi način.

Upravo zbog toga im je neophodno obezbediti igračke koje će moći da grickaju – na taj način će se istovremeno zabavljati ali i trošiti energiju koja će se nakupiti tokom dana. S obzirom da će većina pasa iskidati svaku igračku koju im date, prilikom kupovine gledajte da to budu neke čvršće igračke koje neće moći tako lako da pokidaju.

Pored igračaka, mogu poslužiti i kosti za pse, odnosno žvakalice koje možete pronaći u bilo kom pet shop-u. Ovakve glodalice obično su napravljene od sušene neobrađene goveđe kože koje mogu dobro doći i kada vašim psima krenu zubići da rastu.

Obavezno vašem psu pripremite igračke ukoliko planirate odlazak iz kuće na nekoliko sati ukoliko ne želite da vas dočeka haos kada se vratite.

#3 Upotrebite sprej protiv žvakanja – idealno rešenje za odvikavanje

Srećom, danas postoji toliko načina da vašeg psa odviknete od grickanja stvari po kući. Jedan od takvih jeste sprej protiv žvakanja koji takođe možete pronaći u pet shop-u.

Napraskajte kablove, nameštaj ili bilo šta drugo što vaš pas voli da gricka i pratite reakciju. Ovaj sprej često je neprijatnog mirisa što će psa odvratiti od grickanja kablova, tepiha i nameštaja.

Ne brinite, vaše stvari će ostati kao nove, odnosno neće im se desiti ništa ukoliko budete koristili ovaj sprej, a on ujedno može pomoći da vaš pas vrlo brzo nauči koje stvari ne sme da dira.

#4 Prošetajte psa – jedan od načina da psi potroše višak energije

Ako ste sve prethodno primenili, i ništa od navedenog nije dalo rezultate, vrlo je moguće da vaš pas traži pažnju i da žudi za fizičkom aktivnošću.

Ovo je totalno razumljivo ukoliko živite u malom stanu u kojem vaš pas nema toliko prostora za trčanje i igru kao što bi to imao u velikom dvorištu. Još ako tome dodate činjenicu da ste većinski deo dana na poslu i da ste u mogućnosti da vašeg psa izvedete samo jednom ili dvaput tokom dana, budite siguri da je u pitanju višak energije.

Ukoliko ste sami zauzeti tokom dana, razmislite da unajmite profesionalne šetače pasa ili da zamolite nekog od vaših bliskih prijatelja ili članova porodice da izvedu vašeg psa u šetnju tokom dana.

Izuzetno je važno da pristupite odgovorno jer se mogu desiti razni scenariji ukoliko vaš pas svakodnevno provodi po 8 ili više sati sam u stanu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam neka od navedenih rešenja poslužiti u vašem slučaju! Ne zaboravite da je za učenje potrebno vreme, stoga krenite postepeno dan po dan, budite stripljivi i nema sumnje da će vaš pas vrlo brzo usvojiti sva pravila.