KAD UTIHNU STRASTI: Glavni RAZLOZI KOD MUŠKARACA I ŽENA zbog kojih ljubavni život upada u krizu

parovi
pixabay.com

Stručnjaci upozoravaju da je nedostatak seksualne želje najbrže rastući poremećaj poslednjih godina.

Zašto se to događa kod žena, a zašto kod muškaraca?

Žene

1. KOJI SU NAJČEŠĆI UZROCI GUBITKA POLNE ŽELJE KOD ŽENA?
Svađe i konflikti s partnerom kod žena su glavni uzročnici gubitka želje. Kod žena se seksualnost velikim delom odvija u glavi. Ako se u mislima i dalje bave problemima i svađom, ne mogu istovremeno da budu otvorene za erotske igre. Kod muškaraca je to sasvim drugačije.

2. ZNAČI LI TO DA JE ŽENAMA POTREBNA POTPUNA HARMONIJA?
U načelu da. Može se reći da kod otprilike 70 odsto žena koje ne osećaju potrebu za seksom zapravo nešto nije u redu s vezom.

3. OPADA LI SEKSUALNA ŽELJA I KAO POSLEDICA STARENJA?
I da i ne. Jedna nova studija pokazala je da veću ulogu pritom igra dužina veze. To zapravo znači da žene starije od 50 godina s novim partnerom mogu i te kako da uživaju u krevetu.

4. ŠTA MOŽE DA UMANJI SEKSUALNE POTREBE KOD MLADIH ŽENA?
Kontracepcijske pilule. Neki hormoni ženskog tela nepovoljno utiču na nivo muških hormona. To dovodi do smanjenja polne želje. U takvim slučajevima bi trebalo preći na kontracepcijske pilule s drugim gestagenima.

5. ZAŠTO TOLIKO ŽENA IMA PROBLEME S POSTIZANJEM ORGAZMA?
Najčešći uzroci takvih situacija su duševno stanje i konflikti u odnosu s partnerom. Organski uzroci ređe su odgovorni za takve poteškoće.

6. ŠTA MOŽE DA POMOGNE DA SEKSUALNA ŽELJA POSTANE SNAŽNIJA?
Magnetni prsten koji je po mogućnosti potrebno nositi i nekoliko sati, a minimalno 30 minuta pre seksualnog odnosa. Na taj način se podstiče prokrvljenost utrobe i povećava polna želja.

Muškarci

1. MUŠKARCI ŽELE I MOGU UVEK?
Reč je o starom mitu, koji bi jači pol želeo da je istinit. Ako im to ne pođe za rukom, ubrzo će se javiti frustracije.

2. POSTOJE LI, ZAISTA, MUŠKARCI KOJI NEMAJU ŽELJU ZA SEKSOM?
Na nedostatak polne želje žali se, prema procenama stručnjaka, otprilike 15% muškaraca. U brojnim slučajevima uzročnici su stres i svakodnevna preopterećenost. Problemi u vezi kod muškaraca igraju manje važnu ulogu nego kod žena. Muškarcima bolje prave razliku između konflikata u vezi i seksualne želje.

3. KAKO DOLAZI DO SITUACIJA KADA MUŠKARCI ŽELE, ALI JEDNOSTAVNO NE MOGU?
Smetnje potencije, koje se nazivaju i erektilna disfunkcija, predstavljaju nesposobnost muškarca da postigne erekciju. Muškarci koje pogađa taj problem nisu u mogućnosti da zadovolje svoju partnerku. Otprilike devet odsto muškaraca između 40 i 70 godina pati od teške erektilne disfunkcije. U većini takvih slučajeva od pomoći mogu biti sredstva za potenciju, no s tim preparatima treba biti oprezan i uzimati ih samo uz prethodnu konsultaciju s lekarom.

4. KOJE JOŠ SMETNJE LIBIDA POSTOJE KOD MUŠKARACA?
Alkohol i lekovi, posebno antidepresivi, mogu da dovedu do gubitka polne želje. Ponekad je problem i u prevremenoj ejakulaciji. Kako se ne bi konfrontirali s tim problemom, muškarci jednostavno izbegavaju spolne odnose. Dobro je znati da se prevremena ejakulacija može uspešno sprečiti primenom određenih tehnika.