KADA ŽELJA PRERASTE U OPSESIJU: Ovo su glavni pokazatelji da ste ZAVISNI OD SEKSA

Imati aktivan seksualni život je normalno i prirodno, ali kako da znamo kada smo prešli u granicu opsesije?

seks
Flickr/Kena Sen

Neki od pokazatelja su učestala masturbacija, kao i preterano gledanje pornografije, egzibicionizam, voajerizam, ekstreman seks i neuspeh u odupiranju seksualnim impulsima 

Granica između “uobičajenog” seksualnog nagona i zavisnosti od seksa za neke je ljude možda nejasna, ali u suštini je reč o dve potpuno različite stvari. Dok je jedna prirodna i zdrava emocija, druga može štetno uticati na vaše fizičko i mentalno zdravlje, piše Metro, a prenosi “večernji.hr”.

Prema studiji pod nazivom “Razumevanje i upravljanje seksualnim ponašanjem”, zavisnost od seksa je slična poremećajima uporabe supstanci, poremećajima raspoloženja ili poremećajima kontrole impulsa. Takođe je moguće da osoba nije ni svesna svog problema, pogotovo zbog nejasne definicije istog. Iako taj pojam postoji, u medicinskim krugovima nedostaje odgovarajuća definicija. 

Doktor Chelsea Reynolds, asistentkinja koja istražuje i predaje seksualnu komunikaciju na Kalifornijskom državnom univerzitetu, kaže da iako se ova zvisnost ne prepoznaje kao medicinski poremećaj, opisuje se kroz pojam hiperseksualnosti.

Ključni simptomi uključuju nemogućnost zaustavljanja i upražnjavanje polnog odnosa u onoj meri koja bi mogla biti štetna za bilo koju od uključenih strana.

Reynolds napominje i da uživanje u neobičnim fetišima koji su često stigmatizovani, ne mora da ukazuje na zavisnost od seksa. 

Ostali znakovi uključuju stalno razmišljanje o seksu (do nezdravog nivoa), kao i korišćenje seksa kako bi se izbeglo suočavanje s drugim emocijama. U ovom slučaju, seks postaje “droga” koju osoba neprestano juri.