Kafa: ‘Crno zlato’ koje ‘pegla’ bore

Kafa je za mnoge čist užitak i nezaobilazni ritual. Ali, malo je poznato da kafa obiluje mnogim sastojcima, koji povoljno utiču na naš organizam.

Isipijanje kafe je za mnoge jutarnji, nezaobilazni  ritual koji se ne propušta.

U umerenim količinama ovaj napitak povoljno utiče na zdravlje, ali naučnici su otkrili nov razlog za uživanje u šoljici kafe. Naime, ovaj napitak pozitivno deluje na našu kožu.

Kafa sadrži raznovrsne sastojke, kao što su voćne kiseline, masti, alkaloidi, minerali, kalijum, magnezijum i gvožđe. Ulje kafe bogato je antioksidansima poput linolenske kiseline, a ima i antikancerogeno delovanje i stimuliše imunološki sistem. Zbog antioksidantnog i protivupalnog dejstva usporava starenje kože, čini je elastičnijom i briše bore sa lica. Kafa je bogata antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala i podstiču prirodnu odbranu organizma. Ovaj napitak štiti i od UVB zračenja koje može da uzrokuje ozbiljna kožna oboljenja. Istraživanje je pokazalo da kofein štiti i od oštećenja DNK i može imati terapijsko delovanje na rak kože. Ima ključnu ulogu u zadržavanju hidratacije kože, podstiče cirkulaciju krvi i pomaže da koža ostane zdrava i glatka.loading...