Kafa je VOĆE: Činjenice koje niste znali o svom omiljenom napitku

Kafa
Pixabay.com

Pre nego što popijete kafu, pročitajte neke od činjenica koje sigurno ne znaju ni "ozbiljni" ljubitelji kafe.

 

Kafa je zapravo voće

Zrna kafe su ustvari delovi plodova koji liče na višnje i koji rastu na žbunovima. Takođe, iako je kafa zapravo seme, zovemo je zrno jer podseća na zrna pasulja.

Plemenito drvo

Francuski kralj Luj XIV naložio je da se sagradi prva staklena bašta u Evropi, ali ne da bi se u njemu gajilo cveće, kako su mnogi pomislili, već da bi se tu uzgajalo prvo drvo kafe u Francuskoj, poznato kao plemenito drvo. Ono je postalo jedno od najplodnijih na svetu – od njega potiče milijarde primeraka drveća arabike, koje je izvoženo u Ameriku i u druga područja.

Gete inspirisao pronalazak kofeina

Čuveni nemački pisac Gete je bio veliki prijatelj i poštovalac uglednog hemičara Deberainera. Pri jednom od njihovih susreta, hemičar mu je ispričao priču o svom veoma talentovanom studentu Rungeu. Kada je do susreta došlo, pisac i naučnik satima su diskutovali o hemiji, da bi Gete na kraju susreta izvadio malu kutiju i predao je Rungeu. Kutija je bila napunjena zrnima arabika kafe. Mladi naučnik se u potpunosti posvetio proučavanju sadržine te male, drvene kutije. Nekoliko meseci kasnije uspešno je izolovao aktivnu supstancu iz kafe, i nazvao je kofein.

Najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svetu

Dokazano je da kafa deluje kao blagi stimulans na mozak i telo, povećava pažnju i koncentraciju. Počinje da deluje već posle 20, 30 minuta nakon konzumiranja, mada svi znamo jutra kada nam je dovoljan i samo miris da bismo probudili svoja čula.

Vrela kafa – najbolja za probanje arome

Za ocenu svojih mešavina, degustatori moraju da probaju kafu. Radi se o složenom procesu koji podrazumeva probanje ukusa i sirovih i prženih uzoraka, kako za vreme, tako i nakon postupka prženja. Degustator takođe proba kafu na različitim temperaturama da bi osetio čitav spektar prisutnih ukusa.