KAFA PRE TRENINGA: Da li popularni napitak pomaže pri SAGOREVANJU MASTI?

Novo istraživanje sugeriše da bi ispijanje kafe pre treninga moglo da pomogne pri sagorevanju masti.

Trening
Pixabay.com

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu ‘International Society of Sports Nutrition’ ispijanje jake kafe pre vežbanje može pomoći pri sagorevanju masti.

Istraživači su od 15 muškaraca, starosti od oko 32 godine, zatražili da tokom nedelju dana rade test vežbanja. Pobrinuli su se da svaki ispitanik bude testiran u istom vremenskom razdoblju od poslednjeg obroka ili treninga ili da nisu uzimali nikakve dodatke.

Istraživači su svakom ispitaniku dali po 3mg/kg kofeina ili placebo u 8 i 17 časova. Rezultati su pokazali da su oni koju su unosili kofein sagorevali masnoće brže tokom treninga od onih koji su uzimali placebo.

– Rezultati našeg istraživanja pokazali su da je akutni unos kofeina 30 minuta pre izvođenja aerobnog treninga povećao maksimalnu oksidaciju masti tokom vežbanja – rekao je Francisko Joze Amara-Gahet, docent sa Odeljenja za fiziologiju sa Univerziteta u Granadi i vodeći autor ovog istraživanja.

Istraživači su takođe otkrili da je kofein posebno učinkovit kada se koristi pre popodnevnih vežbi.

Čini se da se ova studija suprotstvalja uverenjima da će započinjanje dana treningom dovesti do najboljih rezultata.

Preporuka za vežbanje natašte ujutro kako bi se povećala oksidacija masti je uobičajena. Međutim, ovoj preporuci možda nedostaje naučna osova jer nije jasno da li je ovo povećanje posedica vežbanja ujutru ili dužeg perioda bez hrane.

Ova nova studija temelji se na malom uzorku, pa rezultati sugerišu da su potrebna dalja i detaljnija ispitivanja.

Takođe, važno je da ne preterate sa unosom kofeina nego da se držite uobičajenih vrednosti, piše “Best Life”.