Kako biste je vi nazvali? Traži se ime za žensku masturbaciju

U Švedskoj ne postoji zvanično prihvaćena reč za žensku masturbaciju, pa je grupa zadužena za seksualno obrazovanje na državnom nivou organizovala konkurs, kako bi odabrala pravi naziv.

Švedsko Udruženje za seksualno obrazovanje, organizacija koja promoviše „otvoren, pozitivan pogled na seks i veze”, do sad je primila više od hiljadu predloga za reč koja će opisivati žensku masturbaciju, piše Dejli Mejl.

Neki od predloga su „klitra”, „pula” i „selfa”.

Kristina Kljungros, predstavnica udruženja za odnose s javnošću nada se da će konkurs podstaći zdrave diskusije o seksualnosti.

– Umesto da sami odlučujemo o tome, pokrenuli smo državni konkurs. Pokušavamo da seksualnost učinimo javnom temom i to u pozitivnom smislu, kako se ne bi spominjalo isključivo u negatignom, poput seksualnog zlostavljanja. Želimo da se fokusiramo na dobre strane, na strast– , kaže ona.

“Kad pomisle na masturbaciju, većina ljudi pomisli na muškarce. Ako nemamo reč u našem jeziku za žensku masturbaciju, kako uopšte možemo da govorimo o njoj?”

Konkurs je raspisan nakon što su naučnici otkrili da mnoge žene ne uspevaju da uživaju u seksu, čak i kad znaju šta ih uzbuđuje.