KAKO DA STONA LAMPA POSTANE ČAROBNA: Male promene koje čine da stan zablista

Kada uređujemo enterijer, posebnu pažnju treba posvetiti detaljima, jer mu baš oni mogu udahnuti neodoljiv šarm. Upravo takve su i stone lampe, čiji je izbor toliko šarolik da mogu upotpuniti prostore najrazličitijih stilova.

spavaća soba
pixabay.com

Stone lampe pre svega imaju praktičnu ulogu, a to je da osvetljavaju prostor. Od davnina se stoga koriste i u tom smislu ne predstavljaju novitet – novi su samo modeli, boje ili oblici. Otuda su nekada bile deo salona, hodnika, spavaćih ili radnih soba, posebno u kućama ili stanovima uglednijih i imućnijih građana. Naročito stilizovane, sa staklima, dekorisane, bile su skupocene.

I tada su, kao i danas, osvetljavale prostor u večernjim satima, omogućujući lagodno i prijatno cirkulisanje ukućana. Svetlost koju pružaju nije intenzivna kao ona centralnog osvetljenja, već suptilnija, prijatnija i nežnija, romantičnija. Zahvaljujući njima možemo na miru čitati knjigu, časopis, učiti ili se baviti nekom aktivnošću a da ne remetimo druge, dok je i sedenje sa dragim ljudima prijatnije pod njihovim svetlom.

GDE SE POSTAVLJAJU?

Kao vrlo praktičan komad nameštaja, postavljaju se faktički bilo gde. Uobičajeno na stolove, komode, natkasne, na police, cipelarnike, nalazivši svoje mesto i u dnevnim sobama, i u hodnicima, i u dečjim sobama i u kuhinjama. Iako pretežno upotrebljavane u stambenim prostorima, neretko su sastavni deo i kancelarija ili soba za sastanke. Po obliku, boji i stilu, često se kombinuju i sa podnim ili zidnim lampama ili lusterima, čineći sa njima svojevrsni komplet. Dakle, važno je samo naći poziciju na kojoj će biti vidljive i sa koje će odašiljati svetlo.

MNOŠTVO MODELA

Stone lampe danas se zaista odlikuju šarolikošću modela tako da gotovo svako može naći model koji bi bio podesan za enterijer njegovog doma. Njihovo postolje može biti i od keramike, i od plastike ili stakla, ovalno, okruglo, kockasto, šuplje, neobičnog oblika i različitih dimenzija. A abažuri su takođe šaroliki, od onih kartonskih, pa sve do metalnih. Bilo jednobojne, bilo šarene, sa svedenim, nežnim ili dečjim motivima.

Šta više, stone lampe mogu biti odlikovane vrlo neobičnim dizajnom, tako da se uklapaju sa svim mogućim stilovima. Takođe, svetlo mogu da odašilju u svim pravcima podjednako, a takođe i da ono bude usmereno u jednom pravcu. Bez obzira na model, svakom prostoru udahnjuju specifičan šarm, oplemenjuju ga i čine lepšim.

ČAROLIJA UTISKA

Važno je napomenuti da stone lampe katkada primarno služe za dekoraciju, te se u tom smislu nalazi takođe širok spektar modela. Tako mogu biti poput stene, nebeskog tela ili globusa, nekog neobičnog oblika ili boje, te odavati svetlo različitih nijansi, poput lila ili roze, plave ili zelene. One su tada zaista čarobne jer čine da je enterijer sa nekim naročitim šarmom.

KAKO ODABRATI?

Kada kupujemo stonu lampu, pre svega treba prvo da osmislimo gde bismo je držali, tj. da sagledamo koliko imamo mesta, i spram prostorije, odnosno njene veličine i namene, kao i rasporeda nameštaja odaberemo model. Na izbor svakako utiču boje i dezeni koje preferiramo, odnosno lični ukus. Stonom lampom vrlo lako možemo da razbijemo monotonost, jednoličnost enterijera ili da bude pak neprimetan a upotpunjujući detalj.