KAKO DA UŠTEDITE TOKOM ZIME? Trikovi da zadržite toplotu u kući BEZ POJAČAVANJA grejanja

Radijator
Pixabay.com

Pojačavanje grejanja dodatni je trošak za kućni budžet, zbog čega smo pronašli odlično savete kako da zagrejete svoj dom bez diranja termostata.

 

Glavni razlog zašto kuća ili stan ne mogu da ostanu topli je gubitak toplote zbog neadekvatno izgrađenog prostora ili njegove starosti.

Ipak, postoje načini kako održati toplotu u domu koje vam otkrivamo u nastavku.

1. Prozori i vrata

Proverite da li vam dihtuju prozori i vrata, jer obično se najviše toplote gubi upravo tu. U slučaju da ne dihtuju, vreme je da postavite traku koja će sprečiti izlazak toplote. To može biti gumena traka, ili silikonska čija cena je nešto viša.

2. Roletne

Spuštajte spoljne i unutrašnje roletne kako biste zadržali prostoriju toplom. U slučaju da je napolju sunčano, razmaknite zavese da bi toplina sunca ulazila u prostorje.

3. Dimnjaci

Imate li u kući dimnjake koje koristite povremeno? Naš savet je da ih zatvorite jer je nekorišćen dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 odsto energije potrebne za zagrejavanje prostora.

4. Plastična folija sa mehurićima

Kada je napolju veliki minus, na prozore možete da stavite plastičnu foliju s mehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu). Ona će pomoći da više topline ostane u prostoru.

5. Radijator

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite aluminijumsku foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor.