Kako prepoznati domaća i sveža jaja?

Uoči Uskrsa raste prodaja jaja, a iako je potražnja za domaćim jajima itekako velika, koja su jaja domaća, nije lako prepoznati. Prilikom kpovine treba pripaziti i na kvalitet, kao i na boje za farbanje jaja.

Brigu o zdravstvenoj ispravnosti jaja vodi Veterinarska inspekcija, za pitanje o kvalitetu jaja nadležna je inspekcija za ispravnost hrane, a poreklo, veličinu i rok trajanja proverava sanitarna inspekcija. Teško je prepoznati koja su jaja domaća, jer sve zavisi od načinu hranjenja koka nosilja. Treba pripaziti i na kvalitet boja za jaja koja mogu biti veoma štetne.

Iako je potražnja za domaćim jajima velika, koja su jaja domaća, teško je prepoznati. Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanca koje je kod domaćih jaja žuće. Razlika je u načinu hranjenja koka nosilja koje se šetaju slobodno, i iz trave koju konzumiraju akumuliraju određene pigmente koji daju tu ‘domaću’ boju koja je postojana i trajna i ne menja se prilikom termičke obrade, kao što je slučaj sa industrijski proizvedenim jajima.

Prilikom farbanja jaja, važno je voditi računa o tome koje boje se koriste. Određene boje poput crvene i žute zabranjene su u hrani za decu do tri godine. Postoji pravilo predostrožnosti u EU-u i zbog tog pravila se ljudima savetuje da ih se ne koristi uopšte!

Jaja treba držati na temperaturi od četiri do osam stepeni, mogu se čuvati i do 30 dana. Ona starija lakše će se i obojiti. Jaja je ipak najsigurnije ukrasiti prirodnim bojama, jer boja nikada ne ostaje samo na ljusci. Boje uvek probiju ljusku, sve probija ljusku, pa čak i miris. Kuvanje oslabi ljusku i čini je tanjom  pa sve ulazi u belance.
Treba napomenuti: ako jaja ne pojedete za Uskrs, ne treba ih predugo čuvati, jer se akumuliraju bakterije koje itekako mogu pokvariti praznik.