Kako sačuvati brak? Psiholog otkriva najčešće razloge za svađu parova

Verovatno ste primetili da u romantičnim vezama osećanja ljubavi izblede u drugi plan, a konkurencija dođe do izražaja… Umesto da brinemo o voljenoj osobi, počinjemo da je kritikujemo i svađamo se, braneći svoju nevinost. Zašto se to događa i da li postoji rešenje?

Brak
pixabay.com

Prisetimo se opšteg mesta koje vole svi psiholozi – Sve polazi iz detinjstva. I upravo ćemo u prošlosti pronaći korene takvog rivalstva. Više detalja u nastavku…

1. Nisko samopoštovanje

Možda se u detinjstvu jedan od partnera neprestano upoređivao s vršnjacima: braćom i sestrama, drugarima iz razreda ili decom porodičnih prijatelja, napominje psihološkinja Lilia Levickaja. Želja za večnim dokazivanjem svoje vrednosti i borbom za „prvo mestoˮ često potiče iz takvih iskustava tokom odrastanja.

Šta učiniti: U ovom slučaju najbolje rešenje je otići na psihoterapiju, jer su problemi sa samopoštovanjem obično ukorenjeni prilično duboko. „Izuzetno je važno naučiti da prihvatite sebe i prestanete da se uspoređujete s drugim ljudima”, naglašava psihološkinja.

2. U detinjstvu je jedan od partnera morao da se bori za pažnju roditelja

Da bi se zaslužila roditeljska ljubav, bilo je potrebno svaki put uspeti u školi ili u kućnim poslovima.

– Ova nesvesna navika da se uvek želi priznanje može se zadržati i u odrasloj dobi. Pogotovo ako vam voljeni (i) zaista ne posvećuju dužnu pažnju – kaže Lilia Levickaja.

Šta učiniti: Prvo, naučite da se sami brinete o sebi. Drugo, počnite svesno da pokazujete ljubav svom partneru.

– Moramo naučiti da volimo jedni druge, razgovaramo iz srca. Ne bi bilo suvišno podvrgnuti se porodičnoj terapiji – objašnjava ona.

3. Jedan od partnera oseća se neispunjeno

Na primer, žena prima veliku platu, a muškarac uvek ima problema na poslu. Tada podsvesno (a ponekad i svesno) muž pokušava „ da pobediˮ svoju ženu, kako je ne bi pogledao u lice.

– Žena neće popustiti ako potiče iz porodice u kojoj je njena majka bila jaka i uspešna. Tako se partneri međusobno uništavaju umesto da razmišljaju o tome koji su čiji aduti i nauče kako iz njih da izvuku najbolje – kaže psihološkinja.

Šta učiniti: oni koji nisu ostvareni u svom poslu trebalo bi da se razvijaju, otkrivaju svoj potencijal.

– Važno je da se radujemo međusobnim pobedama. Osim toga, žena će možda morati da razradi porodičan scenario u kome nije uobičajeno poštovati muškarce – navodi ona.

4. Oba partnera su jaki lideri

U takvim parovima često se vodi borba za moć. I umesto da podele zone uticaja i postanu moćan savez, partneri pokušavaju da poraze jedni druge.

– Parovi sastavljeni od pravih vođa, zapravo, vrlo obećavaju. Ali, samo ako počnu druge smatrati jednakima i pristanu da podeliti područje odgovornosti, kao u dobrom poslu – objašnjava Levickaja.

Što učiniti: barem jedan od partnera moraće da nauči umeće komunikacije. To će vam pomoći da povećate vlastite sposobnosti, i zaustavite uništavanje odnosa, prenosi City magazine.

Važno je zapamtiti zašto ste se uopšte upustili u ovaj odnos.

– Postavite sebi pitanje da li želite da budete u pravu ili srećni? Možda vam, nakon što odgovorite, svađe ipak postanu odbojne. Uostalom, ove bitke uopšte nisu o ljubavi. Ljubav raste tamo gde cenimo i podržavamo jedni druge, brinemo i poštujemo – završna je poruka psihološkinje.