KAKO SE STIČE PRVI UTISAK? Sve se odvija na NESVESNOM nivou, a ove DVE STVARI su definitivno PRESUDNE!

Posao
Pixabay.com

Profesorka u Biznis školi na Harvardu Ejmi Kadi (Amy Cuddy) proučava nauku o prvom utisku već 15 godina. Strani mediji često je citiraju jer otkriva mnogo toga o našem govoru tela (što je prilično intrigantno polje), kao i o prvom utisku, što je takođe oblast koja budi znatiželju, jer se mnogo toga odvija na nesvesnom nivou.

 

Znamo da nas drugi „odmeravaju“ i „skeniraju“ i da su u pitanju sekunde, ali šta to oni ocenjuju?

Kadi je sa još nekoliko psihologa godinama proučavala, i otkrila obrasce u ovakvim interakcijama. U knjizi „Presence“, ona piše da ljudi brzo odgovaraju na ova dva pitanja kada vas sretnu:

Da li mogu da verujem ovoj osobi?

Da li mogu da poštujem ovu osobu?

Psiholozi smatraju da se ove dimenzije odnose na toplinu i kompetenciju, a idealno je da želite da budete viđeni kao neko ko ima oboje.

Interesantno, Kadi kaže da većina ljudi, posebno u profesionalnom kontekstu, veruje da je kompetenicija najvažniji faktor. Na kraju krajeva, žele da dokažu da su pametni i talentovani dovoljno da mogu da se „izbore“ sa poslom.

Toplina i poverenje, najvažniji su faktori kada je u pitanju kako vas drugi procenjuju. „Iz evolutivne perspektive,“ kaže Kadi, „važnije je za naš opstanak da znamo da li osoba zaslužuje naše poverenje.“

Kadi u novoj knjizi istražuje kako da osećamo više samopouzdanja.

Dok je kompetencija visoko ocenjena, Kadi kaže da se procenjuje tek nakon što je uspostavljeno poverenje. A kada suviše pokazujete svoju snagu, to može da bude kao bumerang.

Kadi dalje objašnjava da studenti često suviše brinu o tome da izgledaju pametno i kompetentno, i to može da dovede do toga da preskaču društvene događaje, ne pitaju za pomoć, i generalno deluju nepristupačno. „Ako vam neko, na koga želite da utiče, ne veruje, nećete daleko dogurati; u stvari, možda ćete čak izazvati sumnju, jer ćete delovati kao manipulator,“ objašnjava Kadi.

Topla, pouzdana osoba koja takođe izaziva divljenje, to može da bude samo ako je prethodno uspostavila odnos poverenja, tako da njene snage postanu prednost, a ne pretnja.“