Kanski festival u centru SKANDALA: Žene u ravnoj obući VRAĆENE SA CRVENOG TEPIHA

Kanski filmski festival izložen je bujici kritika posle izveštaja da su žene vraćane s crvenog tepiha zato što nose ravne cipele, a ne cipele na štiklu.

 

Te žene, od kojih su neke bile starije i s hendikepom, prisustvovale su svetskoj premijeri novog filma Kejt Blanšet “Kerol”, prenosi Bi-Bi-Si.

List “Skrin dejli” napisao je da su na festivalu potvrdili da su štikle obavezne za žene na crvenom tepihu, ali je direktor festivala rekao da su te “glasine neosnovane”.

Tijeri Fremo je napisao na Tviteru “Za stepenice, propisi se nisu menjali. Nema pušenja, formalna odeća. Ne pominju se štikle”.

Kako navodi BBC, to se izgleda potvrđuje u beleški o kodu za odevanje na vebsajtu festivala, gde se navodi da su obavezni smoking odnosno večernja haljina za gala projekcije, bez napomena o visini potpetica.

O tome je prvo izvestio list Skrin dejli navodeći reči jednog redovnog posetioca Kana koji je preneo da jednoj ženi u elegantnim ravnim cipelama nije dozvoljeno da uđe.

Rečeno joj je da ode da kupi odgovarajuće cipele i da se vrati”, dodao je taj neimenovani izvor.

Asif Kapadija čiji je dokumentarac o Ejmi Vajnhaus prikazan na Festivalu prošlog vikenda, takođe je poslao poruku preko Tvitera da su njegovoj ženi pravili probleme zato što je u ravnim cipelama, mada su joj na kraju dozvolili da uđe.

Portparolka Festivala je za BBC međutim potvrdila izjavu direktora Festivala da se pravila nisu menjala, odnosno da su obavezni smoking, odnosno večernja haljina za gala predstave i da se visina potpetica ne pominje.

Ta priča je, međutim izazvala veliko ogorčenje na Tviteru.

Džanet Pirson, šefica za film Festivala SXSW je postavila link za vesti o tome i napisala “Zašto ja ne idem u Kan”, dok je britanska spisateljica Kejtlin Moran napisala “Potpuno neverovatno piše da se žene, uključujući hendikepirane, ne puštaju na projekcije filmova u Kanu zato što ne nose štikle”.

Umetnički dopisnik Tajmsa Džek Malvern je napisao “Toliko za godinu žena”, pošto Kanski filmski festival ove godine posebno ističe svoje nastojanje da ispravi neravnotežu između žena i muškaraca.

Novinarka Ajriš Tajmsa Lora Sleteri je napisala “Ali Kane, ravne cipele su u modi ove godine…. odnosno, svakako su u modi sada”.